Uusnatsit sekoittavat idyllisen Visbyn politiikkatapahtuman loppuviikosta

Pohjoismaiden vastarintaliikkeen pääsy Almedalen-viikolle on monien mielestä väärin. Lue tästä, mistä Visbyn politiikkaviikolla puhutaan.

Yle maailmalla: Tukholma
Almedalenin politiikkaviikko järjestetään Visbyssä.
Almedalenin politiikkaviikko järjestetään Visbyssä.Hannele Muilu / Yle

1. Uusnatsit tulevat viikonlopuksi

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen pääsy Almedalenin politiikkaviikolle on ollut suuri puheenaihe etukäteen.

Monien muiden ohella pääministeri Stefan Löfven ja ulkoministeri Margot Wallstöm ihmettelivät, miksi demokratianvastainen ryhmä saa tulla tapahtumaan.

Luvan ovat antaneet poliisi ja Visbyn kunta sananvapaussyistä. Almedalenin projektijohtaja Mia Stuhre on todennut, ettei heillä ole mahdollisuutta kieltää ryhmää tulemasta.

Muun muassa femistipuolue boikotoi tapahtumaa vastarintaliikkeen takia. Samaan ovat päätyneet muutamat muutkin järjestöt ja henkilöt.

Vastarintaliike on ajoittanut saapumisensa perjantaiseen ruotsidemokraattien puoluepäivään. Kenties taka-ajatuksena on haalia kuulolle alun perin ruotsidemokraateista kiinnostuneita maahanmuuton vastustajia.

Pohjoismaiden vastarintaliikkeellä on lupa pitää alueen keskellä telttaa perjantaista sunnuntaihin. Ryhmä aikoo pitää puheita sekä järjestää seminaareja ja keskusteluja. Jäsenet myyvät kirjoja ja jakavat esitteitä. Vastarintaliike on rekisteröitynyt Ruotsissa poliittiseksi puolueeksi.

Median kautta ryhmä ei edes pyri sanomaansa levittämään vaan suhtautuu toimittajiin kielteisesti.

Pohjoismainen vastarintaliike haluaa luoda Pohjoismaista itsenäisen valtion. Asukkaista muut kuin pohjoiseurooppalaiset halutaan palauttaa kotimaihinsa. Ryhmä ei kaihda väkivaltaa. Monilla ryhmän johtajilla on tuomioita väkivaltarikoksista.

Rasismin vastustajien uskotaan esittävän vastalauseita vastarintaliikkeen lähellä. Vastarintaliikkeen läsnäolon hyväksynyt poliisi lupaa pitää huolta turvallisuudesta.

2. Pääministeri Löfven meneekin kansan pariin

Toinen puheenaihe Almedalen-viikon alla on ollut pääministeri Stefan Löfvenin poisjäänti. Pääministeri ilmoitti jo aikoja sitten menevänsä mieluummin maakuntakierrokselle.

Päätöstä on tulkittu populistiseksi. Pääministeri vastustaa yhtäkkiä eliitin kokoontumista, vaikka kuuluu väistämättä itse maan eliittiin.

Gotlantilaiset ihmettelivät, miksei pääministeri ole tullut Visbyn keskiaikaisen kiviaidan ulkopuolelle katsomaan tavallista kansaa. Myös kuulijoiden joukossa Almedalenin puistossa näyttäisi olevan enimmäkseen tavallista kanssa.

Pääministerin poisjäännin takia Visbyn politiikkaviikko ei kuitenkaan lässähdä. Paikalla on yllin kyllin hyväpuheisia poliitiikkoja.

3. Puolueiden puheenjohtajat koettavat lumota

Ruotsidemokraatit on nyt vahvasti Ruotsin toiseksi suurin puolue, mutta mikään muu puolue ei halua tehdä sen kanssa yhteistyötä.

Kokoomuspuolue moderaatit teki epämääräisen vienon yhteistyötarjouksen talvella ja on nyt hätää kärsimässä, kun kannatus putoaa.

Kokoomuksen puheenjohtajalta Anna Kinberg Batralta odotetaan elämänsä puhetta, jotta pudotuskierre lakkaisi ja samalla puheenjohtaja saisi säilyttää paikkansa.

Seuraavat vaalit ovat vuonna 2018, mutta niiden pohjustus on alkanut. Jotta vaalien jälkeen syntyisi muu kuin heikko vähemmistöhallitus, olisi puolueiden löydettävä uusia yhteistyökuvioita.

Kullakin puolueella on omat päivänsä. Puolueiden puheenjohtajia kierrätetään aamusta iltaan haastatteluissa ja päivä huipentuu puheeseen Almedalenin puistossa. Viikko alkoi jo sunnuntaina Vasemmistoliiton puoluepäivällä.

Almedalenin politiikkaviikko järjestetään Visbyssä.
Almedalen-viikko kerää päättäjiä Gotlantiin.Hannele Muilu / Yle

4. Suomesta esillä puolustus ja perustulokokeilu

Suomesta ruotsalaisia kiinnostaa tavalliseen tapaan puolustusyhteistyö. Seminaareissa puhutaan Itämeren turvallisuudesta ja Venäjästä.

Ruotsissa tavataan puhua suorasukaisesti Venäjän uhasta toisin kuin Suomessa. Maanantaina seminaaripuhujana on Suomen Tukholman-suurlähettiläs Matti Anttonen, joka entisenä Venäjän-suurlähettiläänä tuntee myös venäläistä ajattelua. Samassa seminaarissa puhuu Venäjän uhkaa usein toisteleva Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikkö Micael Bydén. Viime vuoden Almedalen-viikon aikana Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova tulistui ja kehotti Ruotsia lopettamaan Venäjällä pelottelun.

Gotlannissa kun ollaan viikon aikana puhuttaneen myös saarelle syyskuussa tulevasta suuresta sotaharjoituksesta, johon saapuu muun muassa amerikkalaisia ja muita Nato-maiden sotilaita harjoittelemaan saaren puolustamista hyökkäystä vastaan.

Toinen mikä Suomesta kiinnostaa on perustulokokeilu. Se on aiheena parissakin pienemmässä seminaarissa.