1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Meksikossa tapettiin verisen viikonlopun huumesodissa kymmeniä ihmisiä

Väkivalta on lisääntynyt huimasti Meksikossa, jossa toukokuussa tapettiin 2 186 ihmistä, enemmän kuin missään muussa kuukaudessa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Ulkomaat
Poliisit tutkivat ruumista väkivaltaisessa Meksikossa.
Meksikolaispoliisit tutkivat ammutun henkilön ruumista Coatzacoalcosissa 24. kesäkuuta 2017.EPA

Kilpailevien huumejengien taisteluissa Sinaloan osavaltion hallinnasta Meksikossa on kuollut viikonlopun aikana ainakin 30 ihmistä. Huumekaupan keskuksena tunnettu Sinaloa sijaitsee Meksikon pohjoisosassa Tyynenmeren rannikolla.

Yksi viikonlopun vakavimmista yhteenotoista puhkesi myöhään perjantai-iltana Mazatlan lomakaupungissa, jossa aseistettu jengi tappoi kaksi ihmistä. Tappajaksi epäillyt ajoivat myöhemmin neljän kuormurin saattueessa ja joutuivat poliisien pysäyttämiksi. Syntyneessä tulitaistelussa 17 jengin jäsentä kuoli. Taistelussa viisi poliisia haavoittui ja joutui sairaalaan.

"El Chapon" pidätys synnytti valtataistelun

Suhteellisen rauhallisen kauden jälkeen ampumiset, väkivalta ja ruumiit lisääntyivät alueella viime vuonna.

Väkivallan lisääntymisen syyksi arvellaan reviiritaistelua huumekartellien kesken sen jälkeen kun huumepomo Joaquin "El Chapo" Guzman pidätettiin 2016.

Hänet karkotettiin tammikuussa Yhdysvaltoihin.

Sinaloan maakunnan hallitus kokoontui hätäkokoukseen turvallisuusviranomaisten kanssa keskustelemaan väkivallan lisääntymisestä ja toimenpiteistä tilanteen rauhoittamiseksi.

Toukokuussa Sinaloan väkivaltaisuuksissa kuolleiden joukossa oli myös Culiacanissa tapettu toimittaja ja AFP:n avustaja Javier Valdez.

Lähde AFP

Lue seuraavaksi