1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Qatarin kriisi esillä neljän arabimaan ulkoministerin tapaamisessa Kairossa

Kiistassa välittäjänä esiintyneen Kuwaitin ehdotuksesta muut maat ovat hyväksyneet 48 tunnin pidennyksen Qatarille asetetun vaatimuslistan takarajalle, joka oli sunnuntaina puoliltaöin.

Ulkomaat
Näkymä Qatarin pääkaupunkiin Dohaan.
Näkymä Qatarin pääkaupunkiin Dohaan.Nic Bothma / EPA

Egyptin, Saudi Arabian, Arabiemiraattien ja Bahrainin ulkoministerit tapaavat keskiviikkona Kairossa, jossa kokouksen pääaihe on Qatarin tilanne.

– Ulkoministeri Sameth Shoukryn kutsusta neljän maan ulkoministerikvartetti pitää kokouksen Kairossa keskiviikkona 5. heinäkuuta Qatarin suhteiden kehityksen seurantaan, Egyptin ulkoministerin tiedottaja Ahmed Abu Zeid sanoi lausnnossaan.

Kokoukseen osallistuvat neljä arabimaata ovat katkaisseet viime kuussa diplomaattisen kanssakäymisen ja matkustussuhteet Qatarin kanssa. Maat syyttävät Qataria terrorismin tukemisesta ja liittolaisuudesta Iranin kanssa. Doha on kiistänyt kaikki esitetyt syytökset.

Qatarin osakekurssit syöksyssä

Maat uhkaavat sanktioilla, jos Qatar ei suostu kymmenen päivää sitten annettuun 13 kohdan vaatimuslistaan.

Qatarin ulkoministeri Mohammed din Abdulrahman al-Thani sanoi, ettei vaatimuksiin suostuta ja ettei arabimaiden uhkavaatimuksella pyritä torjumaan terrorismiä vaan hillitsemään hänen maansa itsemääräämisoikeutta.

Qatarin osakemarkkinat laskivat kriisin keskellä sunnuntaina jyrkästi. Qatarin osakeindeksi laski 3,1 prosenttia. Maan osakeindeksi on laskenut yhteensä 11,9 prosenttia sitten 5. kesäkuuta, jollloin Saudi Arabia ja muut maat katkaisivat suhteet Qatariin.

Qatarilaiset eiintyivät uhmakkaasti sunnuntaina, jolloin sanomalehdet pilkkasivat piiritystä ja sosiaalisessa mediassa jaettiin piirroksia Davidista ja Goljatista kuvaamaan Qatarin taistelua suurempien naapuriensa kanssa.

Kriisi on iskenyt Qatarissa matkustamiseen, ruuan tuontiin ja se on kasvattanut jännitteitä Persianlahdella. Kriisi on kylvänyt myös sekaannusta alueen talouteen samalla kun se työntää Qataria lähemmäksi Irania ja Turkkia.

Mutta kriisi ei ole koskettanut Qatarin energian vientiä. Maa on maailman suurin nesteytetyn maakaasun viejä.

Qatarissa on myös alueen suurin Yhdysvaltain sotilastukikohta.

Lähde Reuters

Lue seuraavaksi