Italia: Välimerellä useiden maiden aluksia, mutta siirtolaiset tulevat vain Italiaan – jokin ei toimi

Italia vaatii muitakin EU-maita avaamaan satamansa siirtolaisten pelastusaluksille.

pakolaiset
Siirtolaiset odottavat maihinnousua pelastusaluksessa Salernon satamassa Italiassa.
Siirtolaiset odottivat maihinnousua pelastusaluksessa Salernon satamassa Italiassa toukokuussa.Carlo Hermann / AFP

Italian, Saksan ja Ranskan sisäministerit ovat keskustelleet Pariisissa Välimeren halki pyrkivien siirtolaisten auttamisesta.

– Välimerellä siirtolaisia pelastavat alukset purjehtivat Euroopan eri maiden lippujen alla. Merihätään joutuneita siirtolaisia tuodaan kuitenkin vain Italian satamiin. Jokin ei toimi, muistuttaa Italian sisäministeri Marco Minniti.

Italian, Saksan ja Ranskan sisäministerit sekä EU:n pakolaisasioista vastaava komissaari Dimitiris Avramopoulos keskustelivat sunnuntai-iltana Pariisissa siitä, miten Italiaa voitaisiin auttaa selviytymään siirtolaisten tulosta.

Sisäministereiden tapaamisen annista ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta keskustelut sujuivat Italian mukaan hyvin.

Italiaan on tullut alkuvuonna melkein 20 prosenttia enemmän siirtolaisia kuin viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. YK sanoo, että Italiaan on tullut Libyasta alkuvuonna yli 80 000 ihmistä.

Sisäministerit keskustelevat siirtolaisista torstaina

Italia on uhannut sulkea satamansa kansalaisjärjestöjen ja muilta yksityisesti rahoitetuilta pelastusveneiltä siirtolaisten suuren määrän takia. Italian Punainen risti varoittaa, että tilanne Italian vastaanottokeskuksissa on käymässä kriittiseksi.

Sisäministereiden tapaaminen Pariisissa pohjusti EU:n sisäministereiden torstaina Tallinnassa pidettävää kokousta, jossa aiheena on muun muassa Välimeren pakolaiskriiisi.

Lähteet: AFP, AP