Punkkeja ei kannata pelätä, mutta niiltä on syytä suojautua – Punkkibussi kerää lisätietoa taudeista

Punkkibussiin voi tuoda elokuun loppuun saakka punkkeja tutkittavaksi.

punkit
Ylen aamu-tv: Kannattaako punkkeja pelätä?
Ylen aamu-tv: Kannattaako punkkeja pelätä?

Ympäri Suomea kaartavasta Punkkibussista saa lisätietoja hämähäkkieläimiin kuuluvasta pienestä niveljalkaisesta.

Punkkeja kerätään Punkkibussissa ihmisistä ja koirista tällä hetkellä Espoon ja Lauttasaaren alueilta.

Ympäri Suomea kiertävässä bussissa kerätään punkkeja, jotka lähetetään eteenpäin laboratorioon tutkimuksiin. Tuloksista selviää, kantaako punkki mahdollisesti puutiaisaivokuumetta tai borreliaa. Myös punkkien levittämiä muita sairauksia etsitään.

Punkkeja saa tuoda bussiin elokuun loppuun saakka. Punkkeja on tavoitteena kerätä tuhat. Tarkotuksena on kerätä lisätietoja punkkien kantamista taudeista.

– Ei punkkeja kannata pelätä, mutta on viisasta tietää, että niitä on, ja että niiltä kannattaa suojautua, kertoo lääkäri Janne Castren.

Aamu-tv:ssä vierailleen lääkäri Janne Castrenin mukaan Suomessa ja Euroopassa kaivataan lisätietoja punkeista. Osa tiedosta alkaa olla vanhentunutta.

– Punkkirokotteen voi ottaa koska tahansa. On väärä käsitys, että rokote kannattaa ottaa syksyllä. Ensimmäinen rokote antaa 50 prosentin suojan ja toisen rokotteen myötä suoja on täydellinen.

Rokotteen ottaminen ei ole turhaa. Castrenin mukaan tautitapauksia on syksyisin todella paljon. Puutiaiskausi kestää Suomessa tavallisesti helmi-maaliskuusta joulukuuhun.

– Rokote kannattaa ottaa koko perheelle. Rokotteissa ohjeistus on kuitenkin kaikille sama.

Punkit ovat levinneet laajalti ympäri Suomen.

– Suurin syy on se, että punkeille ei ole vihollista.