KRP:lle runsaasti vihjeitä sisällissodan metsähaudasta – teloitettujen haudalle tuotu punaisia ruusuja

KRP:n tutkinnanjohtaja on tyytyväinen poliisille tulleiden vinkkien määrään. Poliisi tiedotti viime viikolla Hausjärveltä löytyneestä kansalaissodan aikaisesta metsähaudasta.

Suomen sisällissota
Kukkia haudalla
Timo Leponiemi / Yle

Maanomistaja Olli Pihlflyckt oli kysytty mies, kun tieto metsähaudasta hänen maillaan tuli julkisuuteen. Pihlflyckt itse kuvailee viime viikkoa mielenkiintoiseksi.

– Harrastan itse historiaa ja kotiseutuasioita. Olisihan se hyvä, jos hautaan liittyvät puuttuvat palaset löytyisivät.

Pihlflyckt asuu parin kilometrin päässä haudalta, mutta ei ole itse käynyt haudalla viime tiistain jälkeen. Naapuri on kertonut Pihlflycktille, että haudalle oli ilmestynyt haudasta uutisoinnin jälkeen neljä punaista ruusua. Pihlflyckt pohtii, että kyseessä eivät välttämättä ole olleet samat henkilöt, jotka ovat tuoneet kukkia haudalle 1990-luvulla.

– Voi olla, että joku on ihan vaan halunnut käydä osoittamassa kunnioitusta.

Metsähaudan saama julkisuus on saanut ihmiset muistelemaan hautaan liittyviä tapahtumia. Pihlflyckt kertoo yhden naisen muistaneen kansakoulunsa opettajan vieneen koko koululuokan katsomaan hautaa 1940-luvulla.

Pihlflyckt kertoo, että nainen ei enää muistanut, mitä opettaja oli haudasta kertonut. Nainen kuitenkin muisteli, että tuolloin haudalla ei ollut vielä ristiä. Sen sijaan haudan ympärillä oli ollut pienistä kivistä tehty reunus.

KRP saanut parikymmentä vinkkiä

Keskusrikospoliisi on saanut parisenkymmentä vihjettä kansalaissodan aikaiseen metsähautaan liittyen. KRP tiedotti viikko sitten tiistaina Hausjärven Hikiältä löytyneestä metsähaudasta, jossa oli neljän vainajan jäänteet.

Paikkakunnalla kulkevan perimätiedon mukaan haudassa olisi punakaartilaisia, jotka saksalaiset sotilaat olisivat teloittaneet.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoo, että poliisille on tullut esimerkiksi kertomuksia siitä, kuinka suvun isoisä oli kadonnut kevään 1918 mainingeissa Hausjärven alueella. Töyräs kertoo, että jokainen vinkki tarkistetaan.

– Näitä kertomuksia, jopa nimiä, pyritään liittämään hautalöytöön.

Töyräs kertoo olevansa tyytyväinen vinkkien määrään, varsinkin kun kyseessä on lähes sadan vuoden takainen tapahtuma.

Poliisi haluaa selvittää vainajien henkilöllisyyden ja mahdolliset elossa olevat sukulaiset. Töyrään mukaan tarvittaessa yhteys voidaan varmistaa DNA-testin avulla.

Hautaa hoitaneet kiinnostavat poliisia

Haudalle on tuotu kukkia ainakin vielä 1990-luvun alussa. Myös haudalla ollut risti on uusittu noihin aikoihin. Poliisi pyrkii myös selvittämään haudalla käyneiden ihmisten henkilöllisyyttä. Töyräs uskoo, että näin voitaisiin myös saada selvyyttä siihen, keitä haudassa oli.

– Uskon, että sekin selviää, keitä siellä on käynyt, millä ajatuksella ja tarkoituksella.

Olli Pihlflyckt kertoo kuulleensa aivan äskettäin, että haudalla olisi ollut tuoreita kukkia vielä 2000-luvullakin.

Tutkintaa tekee KRP:ssä pieni ryhmä muiden tehtävien ohessa. Mahdollisia vihjeitä voi lähettää osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).