Naantalin lentokieltoalue merkitään kyltein – myös kopterien lennättäminen on kielletty

Kieltoalue Naantalin Luonnonmaalla kattaa Naantalinsalmen ympäristön ja Vanhankaupungin ranta-alueen.

lentokieltoalue
Kuvauskopteri
Henrietta Hassinen / Yle

Naantalissa sijaitseva lentokieltoalue merkitään heinäkuussa No drone zone -kyltein. Kieltoalue Naantalin Luonnonmaalla kattaa Naantalinsalmen ympäristön Kultarannasta Muumimaailmaan sekä Vanhankaupungin ranta-alueen. Kaikki ilmailu alueella on kielletty, ja kielto koskee myös pienoiskopterien eli dronejen lennättämistä.

Trafin tiedotteessa kerrotaan, että kylttien asentamisen tavoitteena on lisätä tietoisuutta kieltoalueesta myös kopterilennättäjien keskuudessa. Vastaavia kylttejä on jo käytössä Helsingissä. Kyltit ovat englanninkielisiä, koska kopterien lennättäminen kuvaustarkoituksessa on suosittua myös ulkomaalaisten turistien keskuudessa.

Poliisi valvoo kiellon noudattamista

Naantalin lentokieltoalue on perustettu vuonna 2015. Lentokieltoalueita voidaan perustaa silloin, kun se on tarpeellista pelastustehtävien, valtion johtamisen, maanpuolustuksen, rajavalvonnan tai varautumisen kannalta tärkeiden kohteiden ja alueiden yläpuolella.

Poliisi valvoo lentokieltojen noudattamista normaalin partioinnin yhteydessä. Jos alueella lennättää ilman asianmukaista poikkeuslupaa, voi seurauksena olla lainmukainen rangaistus. Lisäksi poliisi voi takavarikoida lennokin.

Poliisihallituksesta kerrotaan, että poliisi tulee jatkossa puuttumaan lentokieltoalueilla tapahtuviin luvattomiin lennätyksiin aiempaa tarkemmin.

Lentokieltoalue
Trafi

Poikkeuslupa erityisestä syystä

Trafi voi erityisistä syistä myöntää luvan dronejen lennättämiseen ilmailun kieltoalueilla. Lupa voidaan myöntää kausiluonteisena maksimissaan kuluvan kalenterivuoden ajaksi. Yksittäisiä lupia myönnetään silloin, kun lennättäjälle tulee yksittäinen tarve lennättämiseen kieltoalueella.

Kausilupaa pitää hakea Trafilta viimeistään 7 arkipäivää ja yksittäistä lupaa viimeistään 3 arkipäivää ennen kuin kieltoalueella aiotaan lennättää dronea.

Poikkeusluvan saaneiden lisäksi tietyt viranomaiset, esimerkiksi poliisi, saavat lennättää miehittämättömiä ilma-aluksiaan lentokieltoalueilla.