Lukemista viikonlopuksi: Arvottomat koirat, vuosien työkokeilukierre ja valitseeko Venäjä johtajamme?

Tämä on Ylen uusi lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

Viikonloppukooste
Hakkerointiaiheinen kuvituskuva.
Lasse Rantanen

Valitseeko Venäjä johtajamme? Vaalihakkerointi kalvaa maata demokratian alta

Joku yritti vaikuttaa Yhdysvaltain ja Ranskan vaaleihin, ja jäljet näyttävät vahvasti johtavan Venäjälle. Ranska selvisi kuitenkin vaalihakkeroinnista paremmin kuin Yhdysvallat, sillä se osasi jo varautua kyberhyökkäyksiin. Myös Suomen tuleviin vaaleihin yritetään vaikuttaa ulkopuolelta.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Hanna Harrin, 36, vuosien työkokeilukierre – lupailtiin jatkoa, vaikka uusi harjoittelija oli jo tiedossa: "Ei tehdä sulla mitään"

Aktiiviset työvoimapoliittiset toimenpiteet, kuten työkokeilut, eivät aina onnistu. Tämän tietää tamperelainen Hanna Harri, 36. Hän valmistui vuonna 2007 hopeasepänalan artesaaniksi, eikä saanut alansa töitä. Nyt hänellä on kokemusta työkokeiluista jo kymmenen vuoden ajalta. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työkokeilulle laissa säädetty enimmäiskesto estää harjoittelukierteen.

Aviopari Raul Medina ja Hannu Virtanen
Aviopari Raul Medina ja Hannu VirtanenBerislav Jurišić / Yle

Pappi vihki homoparin ja odottaa tuomiota – "On absurdi tilanne, jos lain noudattamisesta rangaistaan"

Hannu Virtanen ja Raùl Medina halusivat naimisiin nimenomaan papin edessä. Maaliskuussa voimaan tullut tasa-arvoinen avioliittolaki on saanut evankelis-luterilaisen kirkon pohdiskelemaan jopa vihkioikeudesta luopumista.

Punkki lähikuvassa pöydällä.
Itsensä verta täyteen imenyt punkki. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Punkinpuremaa ei voi lääkitä varmuuden vuoksi: "Söisimme 50 turhaa lääkekuuria yhtä tarpeellista kohden"

Borrelioosin pelko on saamassa valtavat mittasuhteet. Meitä pelottaisi vähemmän, jos punkki olisi hiiren kokoinen.

Mowgli ja Iris espanjalaisella tappotarhalla.
Tanja Hakkarainen

Koirat, jotka eivät ole edes yhden luodin arvoisia – espanjalaisia koiria hirtetään ja poltetaan elävältä

Espanjassa tapetaan vuosittain metsästyskauden päätyttyä kymmeniä tuhansia metsästyskoiria. Galgojen eli espanjan vinttikoirien ja podencojen tappaminen perustuu metsästäjien vanhaan uskomukseen. Vuosittain arviolta pari tuhatta koiraa pelastetaan lähes varmalta kuolemalta, esimerkiksi Siiri, Romeo ja Lupita saivat uudet kodit Kainuusta.

Jenni Nurminen
Heli Mansikka / Yle

Diabetes ei enää estä rankkaa urheilua: Jenni Nurminen hiihti ensimmäisessä suomalaisnaisten retkikunnassa yli Grönlannin jäätikön

Ykköstyypin diabetestä sairastava Jenni Nurminen hiihti hiljattain lähes 600 kilometriä varsin vaativissa olosuhteissa. Nurmisen retkikunta jää historiaan, sillä se on ensimmäinen suomalainen naisretkikunta, joka on ylittänyt Grönlannin mannerjäätikön. Viime vuosina sekä sokerin mittaaminen että hoito ovat kehittyneet niin paljon, että lähes kaikki urheilulajit ovat diabeetikolle mahdollisia.

Hannu Haimi istuu sohvalla
Hannu Haimille on tehty Meretojan taudin vuoksi kulmien kohotus.Juulia Tillaeus / Yle

Sukulaiset lisääntyivät keskenään 1500-luvulla – syntyi 40 vaikeaa tautia, joita esiintyy nyt eri puolilla Suomea

Hannu Haimin sairastaman Meretojan taudin juuret ovat pienissä kylissä, joita Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa perusti Suomeen 1500-luvulla. Tauti kuuluu noin neljänkymmenen perinnöllisen, Suomessa alueittain esiintyvän taudin joukkoon. Taudit ovat saaneet alkunsa satoja vuosia sitten, kun pienten kylien kaukaiset sukulaiset ovat alkaneet lisääntyä keskenään.