Kyrkösjärven saarille etsitään nimiä Seinäjoella

Seinäjoella sijaitsevan tekojärven lähes kaikki saaret ja luodot ovat nimettömiä. Melontaseura Kyrönjoen Koskihäjyt etsii nyt nimiä yhdessä Kotimaisten kielten keskuksen kanssa.

järvet
Tämäkin saari Kyrkösjärven uimarannan läheisyydessä on vielä virallisesti nimeämättä.
Tämäkin saari Kyrkösjärven uimarannan läheisyydessä on vielä virallisesti nimeämättä.Hanna-Liisa Ristimäki

Seinäjoen Kyrkösjärvi on rakennettu 1977 – 1980 suolammen päälle. Tekojärvessä on kolmisenkymmentä pienehköä saarta. Näistä saarista vain yhdellä on tällä hetkellä tiedossa oleva nimi. Kotimaisten kielten keskus Kotus alkoi tutkia asiaa Kyrönjoen Koskihäjyjen eli paikallisten melojien pyynnöstä.

– Saarten nimettömyys paljastui, kun aloimme suunnitella järvelle järviluontopolkua. Näitä saaria on katseltu rannalta ja meloen, eikä ole tullut mieleenkään että nämä ovatkin nimettömiä, kertoo Kyrönjoen Koskihäjyjen reittihäjy eli luontoreittivastaava Anssi Orrenmaa.

Vain yhdellä saarella on tällä hetkellä nimi, Perämäki, ja se löytyy kartoistakin. Lisäksi Kotimaisten kielten keskus löysi merkinnän Malkasaaresta, joka oli aikaisemmin suon saareke. Orrenmaa veikkaa, että se onkin yksi karttaan merkityistä saarista tuota pikaa.

Kelluvat saaret tekojärven erityispiirre

Kyrönjoen Koskihäjyt kerää nyt nimiehdotuksia sekä taustatietoja Kyrkösjärven saariin, niemiin ja lahtiin liittyen. Erityisesti tietoja halutaan esimerkiksi kalastajilta ja maanomistajilta, mutta myös tavallisilta kansalaisilta.

– Meidän toimeksiantommekin on Kotimaisten kielten keskukselta, että jos saarilla on jo valmiiksi vaikkapa hyviä kutsumanimiä, ne ovat vahvoilla. Jos niitä ei löydy, keksitään sitten uusia nimiä, Anssi Orrenmaa sanoo.

Kotimaisten kielten keskus on mukana ehdotusten perkaamisessa sekä lopullisten valintojen tekemisessä. Nimien halutaan olevan luontevia. Kansankieliset ja puhekieliset nimitykset ovat Orrenmaan mukaan vahvoilla verrattuna ihan tyhjästä keksittyihin nimiin. Nimiä voi ehdottaa Kyrönjoen Koskihäjyjen nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Seinäjoen asuntomessuilla 2016 koettiin erikoinen episodi, kun alueen rantaan ajautui kokonainen saari. Orrenmaa nauraa, että Kyrkösjärven saaret saattavat olla osin kovin liikkuvaisia.

– Tämä on yksi jännittävä erityispiirre tällaisessa tekojärvessä - tai ainakin Kyrkösjärvessä. Pitää siis päivittää karttaa ja nimistöä usein tai laittaa saaren viereen kelluva kyltti. Pitää ottaa huomioon tämäkin, Orrenmaa nauraa.