1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesäkuu hytistiin jopa harvinaisen koleassa säässä – ukkosetkin karttelivat maata

Kolea sää karkotti lämpöasteiden lisäksi ukkoset – salamoita oli harvinaisen vähän.

Kesäsää
Pitkät hiukset liehuvat kovassa tuulessa.
Mikko Stig / Lehtikuva

Hrrrr…. Jos kesäkuussa tuli päiviteltyä koleaa kesäsäätä, niin et puhissut ihan turhasta. Nyt koleasta kesäkuusta on mustaa valkoisella.

Ilmatieteen laitos laittoi kesäkuun lämpölukemat ojennukseen, ja lopputulema on jopa harvinaisen koleaa luettavaa. Kuukauden keskilämpötila oli koko maassa keskimääräistä alempi. Keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin kahdeksasta asteesta maan etelä- ja lounaisosan noin kolmeentoista asteeseen.

Helleraja ylitettiin kuukauden aikana yhteensä kuutena päivänä, joka on pari päivää vähemmän kuin kesäkuussa keskimäärin. Ylin lämpötila oli 26,2 astetta ja se mitattiin 16. päivä Mikkelissä. Yöpakkasia sen sijaan havaittiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla etelässä asti.

Näin koleaa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa

Kaikista koleimmat tunnelmat olivat maan itäosassa ja Itä-Lapissa, jossa lämpölukemat näyttivät jopa 1,5-2,5 astetta keskimääräistä matalammilta. Ilmatieteen laitoksen mukaan näin kolea kesäkuu on harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Edellisen kerran tätä koleampi kesäkuu oli maan itäosassa ja Koillismaalla vuonna 2003.

– Suursäätilanteesta tämä johtuu, toteaa meteorologi Niina Niinimäki.

Syytä on myös ilmamassoissa, ja vielä tarkemmin siinä mistä päin ne ovat maahamme tuivertaneet. Kesäkuun kohdalla pohjoinen, eli jäämeren suunta, on ollut ilmansuunnista suosikki.

– Lämpöistä ei ole päässyt pullahtamaan missään vaiheessa. Kesäkuun aikana on tullut useammankin kerran pohjoisen puoleisia virtauksia ja kylmää ilmaa.

Kolea karkotti ukkosetkin

Rohkeimmat ovat ehkä kulkeneet koko kuukauden kesävetimissä, mutta jopa ukkonen on karttanut maamme alkukesää koleuden myötä.

– Kun on tällainen kolea kesä, niin ei ukkosiakaan pääse niin tulemaan. Niitä on ollut hyvin vähän, meteorologi sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maasalamoita paikannettiin kesäkuussa runsaat 2 500. Touko-kesäkuun salamat kun laskee yhteen, niin salamasaldo on vaatimattomat 3000. Tämä on ennätyksellisen vähän vuonna 1960 alkaneen tilastoinnin aikana.

Aurinkoa kuitenkin riitti

Vaikka lämpötilat olivat melko vaatimattomia, auringonpaisteesta ei ollut pahemmin puutetta. Suurimmassa osassa maata aurinko paistoi 250-300 tuntia. Ilmatieteen laitoksen mukaan auringonpaistetuntien määrä oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Lapissa aurinko paistoi 200-250 tuntia, joka on noin 20 tuntia keskimääräistä vähemmän.

Lue seuraavaksi