Emilia Granholm hyppäsi bussiin ja suuntasi kasarmille – armeijan harmaisiin 12 000 muun alokkaan kanssa

Maanantaina vapaaehtoiseen asepalvelukseen astui 400 naista, joista yksi on kemiläinen Emilia Granholm. Hänen tavoitteenaan on palvella vuosi eli päästä aliupseerikoulutukseen.

asepalvelus
Emilia Granholm
Risto Koskinen / Yle

Varusmiespalvelukseen astui maanantaina 12 000 alokasta ja 400 heistä on vapaaehtoisen asepalveluksen suorittavia naisia. Myös Sodankylän jääkäriprikaatiin menevä Emilia Granholm saapui maanantaina Kemin linja-autoasemalle monen muun armeijaan lähtevän tapaan.

Hymyilevä, selvästi matkaa odottava, Granholm on lapsesta asti suunnitellut käyvänsä armeijan. Hänen mielestään naiset eivät tarvitse pakollista asepalvelusta, mutta hän toivoisi, että naisille puhuttaisiin armeijasta enemmän vaihtoehtona.

Granholm koki tiedonsaannin vapaaehtoisesta asepalveluksesta hankalaksi.

– Olin hieman hukassa, että mitä siellä oikein tapahtuu ennen kuin menin kutsuntoihin. Jouduin kyselemään kavereilta aika paljon tietoa, Granholm kertoo.

Lopullisen kipinän hakeutua palvelukseen Granholm sai, kun hän kuuli veljensä inttijuttuja, jotka kiehtoivat nuorta naista. Granholm toivookin armeija-ajalta paljon uusia kokemuksia ja että asepalveluksen suorittamisesta olisi hyötyä myös tulevaisuuden työnhaussa.

– Monille tyttökavereille, jotka ovat käyneet armeijan, on ollut hyötyä, joten toivoisin, että itsellenikin olisi.

Lähipiiri ei yllättynyt

Vanhemmille sukupolville ei ole välttämättä ollut itsestään selvää, että naisetkin voivat astua palvelukseen. Nykyään se on kuitenkin jo tavallista ja Granholmin lähipiirissä ei yllätytty, kun hän halusi ilmoittautua vapaaehtoiseksi.

– Sukulaiset ja kaverit ovat olleet tukena ja tsemppaamassa, Granholm kertoo.

Armeijan jälkeen Granholm aikoo hakea opiskelemaan toimintaterapeutiksi.

Puolustusvoimien mukaan maanantaina palveluksensa aloittavista lähes 10 000 aloittaa maavoimien joukko-osastoissa. Noin 1 500 asevelvollista aloittaa sotilasuransa merivoimien palveluksessa ja loput jakaantuvat Rajavartiolaitoksen sekä ilmavoimien joukko-osastoihin.

Eniten asevelvollisia aloittaa maavoimien joukko-osastoissa Porin, Kainuun ja Karjalan prikaateissa. Näissä kaikissa aloittaa palveluksensa noin 2 000 alokasta, kerrotaan Puolustusvoimien verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Ruotsinkieliset alokkaat aloittavat palveluksensa pääosin merivoimien Uudenmaan prikaatissa.