Lasitaiteilija Sini Majurin lempimateriaali on nyt puu – katso, miten sisustuslasi saa muotonsa puumuotissa

Lasinpuhallusmuotit syntyvät lasitaiteilijan veljen sorvissa, perheen omasta metsästä kaadetuista puista.

lasitaide
Lasitaiteilija ja muotoilija Sini Majuri, kädessään uusimman Vuori-sarjan lasitaideteos.
Lasitaiteilija Sini Majuri ja puhaltajamestari Kari Alakoski valmistavat lasitaidetta lasistudiolla Riihimäellä.

Simo Majurin moottorisaha hiljenee. Metsuri nostaa maasta puolen metrin mittaisen koivupöllin ja ojentaa sen metsätien reunalla odottavalle lasitaiteilija Sini Majurille. Tuoreen puun tuoksu saa taiteilijan hyvälle tuulelle. Puupöllistä muovautuu pian uusi lasinpuhallusmuotti.

Puu on noussut Sini Majurin lempimateriaaliksi. Puumuotit tulevat taiteilijan omasta kotimetsästä ja ne sorvataan lopulliseen muotoonsa kotipihan verstaassa. Muottien lisäksi Simo-veljen käsien kautta syntyvät myös muut taiteilijan tarve-esineet.

– Jos olen tarvinnut vaikka näyttelyalustoja, niin olen Simolle soittanut, että nyt tarvitaan apua, Sini Majuri kertoo.

Oma metsä inspiraation kehtona

Lasitaiteilija on yhdistänyt voimansa perheensä metsäalan yrityksen kanssa.

– Tämä on ollut projekti, missä asiat ovat loksahtelet kohdalleen. Kun on metsäalan tietämystä, niin materiaalin saaminen on helppoa.

Lasitaitelija Sini Majuri tutkii veljensä Simon sahaamaa koivupölliä.
Lasitaiteilija Sini Majuri tutkii veljensä Simon sahaamaa koivupölliä. Antti Karhunen / Yle

Yritysyhteistyön kautta toimintaan on saatu mukaan myös maaseuturahasto, jonka tuella Majurin on ollut mahdollista viedä tuotteitaan näyttelyihin ulkomaille. Viimeisimpänä hän vieraili Tokyo Design -taidemessuilla.

– Tämmöisellä rahoituksella uusi idea saa uudenlaiset lähtökohdat. On tärkeää, että saadaan vietyä savolaista muotoilua maailmalle ja saadaan maaseudun yrityksiä nostettua.

Esimerkiksi Japanissa lasitaidetta arvostetaan. Tuotteiden vieminen ulkomaille onkin välttämätöntä, sillä Sini Majuri toivoo, että tulevaisuudessa hän voisi elättää itsensä taiteella.

– Siellä ne ihmiset joita tavataan, ovat ne tärkeimmät linkit eteenpäin. Jokainen uusi esittäytyminen tuo sitten jatkoa tulevaisuudessa. Näistä palasista tulee kantava tuote, jota saadaan vietyä maailmalle.

Siinä missä maailmalta löytyvät asiakkaat, ammentaa Sini Majuri taiteensa Suomen luonnosta. Rakkaimpana luovuuden lähteenä ovat tietenkin kotimetsät.

– Maailmalla on näyttelyitä tulossa niin ideoita tarvitaan ja sen vuoksi metsään pitää mennä. Myös joka kerta, kun siellä on niin pitää muistaa nauttia siitä metsästä, Majuri sanoo.