1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maakuntavaalit

Siirretäänkö ensimmäiset maakuntavaalit? Hallituksessa pohditaan jo sopivaa hetkeä

Jos sote-lait viivästyvät, maakuntavaaleja jouduttaneen siirtämään.

Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Sote-lakien valmistelu saattaa siirtää maakuntavaaleja. Hallituspuolueissa korostetaan nyt, että ensisijaista on lakien sisältö ja vasta toisella sijalla ovat muut kysymykset, esimerkiksi vaalit.

Ylen tietojen mukaan kaikissa hallituspuolueissa varaudutaan siihen, että vaaleja joudutaan siirtämään. Ne oli tarkoitus pitää samaan aikaan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen kanssa 28.1.2018.

Puolueet eivät kuitenkaan ole vielä lyöneet lukkoon kantojaan.

Milloin äänestäjät lähtisivät herkästi liikkeelle?

Hallituksessa on pohdittu, pidettäisiinkö ensimmäiset maakuntavaalit myöhemmin keväällä vai vasta syksyllä.

Ajankohtaan vaikuttaa se, milloin maakuntalaki tulee voimaan. Toisaalta puolueet miettivät, että ehdokkaille on jäätävä aikaa kampanjointiin.

Koska kyseessä ovat ensimmäiset vaalit, ihmisiä pitäisi myös saada innostettua äänestämään. Jos vaalit ovat liian lähellä esimerkiksi presidentinvaaleja, äänestäjät voivat väsähtää jatkuviin vaaleihin ja harva vaivautuisi äänestyspaikalle.

Perustuslakiongelmat mutkistivat aikataulua

Maakuntavaalien ajankohta on vaarassa, koska sote-lakien käsittely mutkistui perustuslakiongelmien takia. Puolueet ovat tehneet poliittisen sopimuksen, että sote- ja maakuntalakien sekä valinnanvapauslain valmistelu tapahtuisi samassa tahdissa. Molemmissa lakipaketeissa on korjattavaa, mutta suurin työ on valinnanvapauslaissa.

Keskusta on pitänyt kiirettä, sillä sote on viimeinkin saatava valmiiksi. Maakuntauudistus on kuitenkin keskustalle tärkeä myös poliittisesti. Kokoomus taas haluaa huolehtia, että valinnanvapauslain valmistelu ei viivästy - ja siksi puolue on korostanut lakien yhtäaikaista läpiviemistä.

Hallitus yrittää sopia asiasta tulevina päivinä.

Euroopan neuvoston mukaan vaaleihin liittyvän lainsäädännön pitäisi olla valmiina vuotta ennen vaaleja. Suomessa oikeusministeriössä on tulkittu, että lakien olisi oltava voimassa marraskuun alussa, jotta vaalit voitaisin pitää tammikuussa.