Hyppää sisältöön

Saako auton pestä omalla pihalla? – Ei välttämättä

Ympäristömääräykset säätelevät missä ja miten auton saa pestä. Kerrostalon pihassa pesu on usein kielletty.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Lämmin sää houkuttaa pesaisemaan auton näppärästi omin käsin. Pesuainetta niskaan ja vettä päälle, tai niinhän sitä luulisi. Autoa ei nimittäin saa pestä ihan missä vain tai millä tahansa aineilla, vaan asiaa säätelevät kuntien ympäristömääräykset. Määräykset voivat vaihdella hieman kunnittain, mutta pääasiassa pitäisi noudattaa ainakin seuraavia sääntöjä.

1. Älä käytä liuottimia

Liuottimet ovat ympäristömyrkkyjä, jotka eivät hajoa luonnossa vaan jäävät, ja kertyvät sinne. Auton saa pestä kotipihalla vain biohajoavilla aineilla.

Liuottimia käytetään siksi, että autossa oleva lika ei välttämättä lähde muilla pesuaineilla. Jos autosi on niin likainen, ettei bioahajoava aine toimi, vie autosi ammattipesulaan.

On hyvä muistaa, että myös monet yleispuhdistusaineet sisältävät luontoon kertyviä kemikaaleja.

2. Jätä varoetäisyys kaivoon ja vesistöön

Pesuvedet täytyy imeyttää maahan niin, etteivät kemikaalit pääse suoraan pohja- tai avovesiin tai sadevesiviemäriin. Maaperästä riippuu, miten kauas kaivosta tai järvestä täytyy mennä, ettei pesuvesistä ole haittaa. Esimerkkiä voi ottaa maataloudesta, jossa esimerkiksi eläinten jaloittelutarhan täytyy olla yli 50 metrin päässä rannasta, ettei lanta aiheuta haittaa vesistölle.

Pahimmillaan voi jopa pilata kaivonsa veden jos on varomaton.

3. Tarkista taloyhtiöstäsi, saako pihalla pestä auton

Ympäristötarkastajilta kysytään usein, saako taloyhtiön pihalla pestä auton. Esimerkiksi Mikkelin seudulla sitä ei suoranaisesti kielletä, jos pesussa käytetään biohajoavia aineita. Taloyhtiö saattaa kuitenkin kieltää auton pesun, sillä jos taloyhtiössä on vaikkapa 100 autoa, niiden pesuvedet voivat aiheuttaa kuormitusta luonnolle.

4. Auton pesu kadulla on kielletty

Kadulta auton pesuvesi valuu sadevesiviemäriin, mistä liat ja saippuat jatkavat matkaansa suodattamattomian usein samoihin järviin ja lampin, joissa sijaitsevat myös esimerkikis kaupungin uimarannat. Vesi ei siis päädy puhdistuslaitokseen vaan luontoon.

5. Vain satunnainen pesu pihalla on sallittu

Auton jatkuva peseminen, puhumattakaan ammattimaisesta pesusta on viisainta hoitaa auton pesuun erikseen tarkoitetulla paikalla. Rakennetuilta pesupaikoilta pesuvedet johdetaan hiekan- ja öljyerotuskaivon kautta viemäriin.

Lähteet: Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Korjattu 4.7. klo 10.28: Maataloudessa eläinten jaloittelutarha ei saa olla alle 50 metrin etäisyydellä vesistöstä, mutta eläimet saavat laiduntaa rantaviivallakin, toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin. Jaloittelutarhassa eläimet ovat pienemmällä alueella kuin laitumella.