Säpo: Väkivaltaisiin ääriaineksiin kuuluu jo 3 000 ihmistä Ruotsissa

Säpon mukaan radikaali-islamistisissa piireissä toimii tällä hetkellä reilut 2 000 ihmistä.

Ulkomaat
Poliisin eristysnauha Tukholmassa.
Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on raportoinut aimmein noin 300 ihmisen lähteneen Ruotsista liittyäkseen Isikseen.Pelle T. Nilsson / AOP

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon mukaan radikalisoituneiden ihmisten määrä on kasvanut voimakkaasti Ruotsissa.

Säpon päällikkö Anders Thornberg kertoi Almedalenin politiikkaviikolla, että ääriaineksiin kuuluu nyt noin 3 000 ihmistä. Vielä muutama vuosi sitten heitä oli vain satakunta.

Säpon mukaan radikaali-islamistisissa piireissä toimii tällä hetkellä reilut 2 000 ihmistä. Muihin ääriryhmittymiin, kuten uusnatsijärjestöihin, kuuluu noin 1 000 ihmistä.

Thornbergin mukaan vain muutamilla radikalisoituneilla henkilöillä on "tahtoa ja kykyä" toetuttaa terrori-iskuja, heidät täytyy löytää ja heitä täytyy tarkkailla tiukasti.

– On tärkeää, että kaikki ottavat Ruotsissa vastuun tämän kehityskulun katkaisemiseksi, ennen kuin näemme iskuja tai väkivaltaisuuksia, Thornberg sanoi uutistoimisto TT:lle maanantaina.

Ääriaineksista suurimman uhan aiheuttavat Säpon mukaan radikaali-islamistiset toimijat. Säpo on aiemmin raportoinut noin 300 ihmisen lähteneen Ruotsista liittyäkseen Isiksen riveihin. Turvallisuuspoliisin mukaan heistä noin 50 on palannut takaisin Ruotsiin, ja arviolta 50 on kuollut ulkomailla.

Lähteet: AFP-STT-TT