Oppositiopuolueiden johtajat: Sote-valmistelija Tuomas Pöystin asema tulevana oikeuskanslerina on kiusallinen

Oppositiopuolueiden puheenjohtajat kehottavat soten projektijohtajaa Tuomas Pöystiä itse miettimään, voiko hän jatkaa hallituksen soten valmistelijana. Pöysti siirtyy ensi vuoden alusta oikeuskansleriksi.

politiikka
Tuomas Pöysti
Tuomas PöystiSeppo Samuli / Lehtikuva

Hallituksen sote-lakien valmistelijan Tuomas Pöystin siirtyminen oikeuskansleriksi herättää kysymyksiä oppositiopuolueiden puheenjohtajissa.

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti on johtanut soten virkamiesvalmistelua. Toukokuussa Pöysti valittiin oikeuskansleriksi. Hallitus halusi Pöystin kuitenkin jatkavan sote-lakipaketin valmistelua, ja nimitti oikeuskanslerille sijaisen vuodenvaihteeseen asti.

Valinnanvapauslain perustuslakiongelmat kuitenkin venyttivät lainvalmistelun aikataulua. Aikataulusta ei ole vielä täyttä varmuutta.

Oikeuskanslerina Pöystin on tarkoitus valvoa hallituksen esitysten perustuslainmukaisuutta. Tähän asti Pöysti on ollut sote-lakien valmistelun kiistaton kärkihahmo.

Oppositiopuolueiden puheenjohtajista osa sanoo näkevänsä roolin vaihdon ongelmallisena, osa toivoo Pöystin miettivän tehtäviään.

– Kyllä tämä monenlaisia kysymyksiä herättää, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

Rinne näkee Pöystin asemassa kaksi kysymysmerkkiä.

– Tilanne on hankala hänen asemansa näkökulmasta. Hän on aivan keskeinen virkamies tässä soten valmistelussa ja nyt perustuslakivaliokunta totesi, että on paljon muun muassa perustuslakiongelmia. Valtioneuvoston oikeuskanslerin yksi tehtävä on huolehtia siitä, että esitykset tulevat perustuslain mukaisesti eteenpäin vietyä, Rinne pohtii.

Pitäisikö sote-valmistelijaa vaihtaa?

Toinen kysymys on Rinteen mielestä, pitäisikö Pöystin siirtyä nyt sivuun valmistelemasta hallituksen esitystä.

– Hänet on valittu oikeuskansleriksi. Hänen pitää itsensä harkita tämän tehtävän näkökulmasta että mikä on kestävä pohja. Minusta ei ole hyvä, että sama henkilö valmistelee nyt edelleen sotea ja on sitten asettumassa oikeuskanslerin virkaan, Rinne arvioi.

Samaa asiaa pohtii RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

– Se on tietenkin äärettömän tärkeä kysymys, ja itse ajattelen, että nyt olisi varmasti hyvä miettiä näitä rooleja - sekä nykyistä että tulevaa. Myös siitä näkökulmasta, että onko viisasta enää olla johtamassa valmistelutyötä loppuun vai olisiko syytä miettiä tulevaa tehtävää, ettei turhia ristiriitoja syntyisi, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Henriksson jatkaa, että asiaa voi lähestyä sekä juridisesti että miettimällä ratkaisua muin perustein.

– Varmasti on syytä miettiä tarkkaan, mikä on viisas ratkaisu. Se on sitten eri asia, että oikeudellisesti oikea ratkaisu voi olla joku toinen, Henriksson sanoo.

Pöystin mietinnän paikka

Moni oppositiojohtaja korostaa nyt Pöystin oman harkinnan tarpeellisuutta.

– Hänen pitää itse puntaroida ja tehdä sitten omat johtopäätökset. Mutta kyllä tuo kiusalliselta ja vähän ongelmalliselta näyttää. Luotan Tuomas Pöystin arviointikykyyn, toteaa vihreiden Touko Aalto.

Onko Pöystin siirtyminen valmistelijasta oikeuskansleriksi moraalinen vai juridinen kysymys? Tästä oppositiojohtajien näkemykset hajoavat.

– Mä en lähde poliitikkona sörkimään tätä juridista mahdollista ristiriitaa. Totean vaan että se näyttää kiusalliselta, mutta se on juridinen asia, Aalto sanoo.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson haluaa jättää mahdollisten esteellisyyksien pohdinnan oikeusoppineille. Toisaalta pitää ongelmallisena sitä, että oikeuskanslerina Pöysti arvioisi sote-lakien toimeenpanoa.

– Tietenkin meille on tärkeintä se, että meillä on sellainen oikeuskansleri virassa joka pystyy hoitaman omaa toimeaan ilman mitään epäilyksiä esteellisyydestä, Andersson pohtii.

"Virkamies on tehnyt mitä hallitus on halunnut"

Sote-lakien valmistelijana Pöysti on matkan varrella ensin puolustanut yhtiöittämistä, sittemmin tuonut esiin sen mahdollisia ongelmia.

– Jossain vaiheessa Pöysti on esittänyt toisenlaisia kantoja, muttä hän on myös loppumetreillä todennut, että yhtiöittämistä ei tarvita. Näin ollen, ei se tietenkään lisää sitä luotettavuutta kaiken kaikkiaan. Näen kuitenkin, että hän on valmistellyt virkamiehenä ja hän on suorittanut, mitä hallitus on halunnut hänen tekevän, Henriksson ymmärtää.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho toteaa, ettei Pöystin uskottavuutta ole reilua eikä mahdollista arvioida vain soten näkökulmasta. Kuitenkin sote on jättänyt kolhun tulevaan oikeuskansleriin.

– Hänen kykynsä käsitellä näitä kysymyksiä laillisuusvalvojana uskottavalla ja kansalaisten luottamusta nauttivalla tavalla on itsestäänselvästi kyseenalainen hänen johdettuaan kyseistä lainsäädäntöprosessia poliittisen ohjauksen alaisena virkamiehenä, Halla-aho toteaa.

Pöysti ei kommentoi

Yle kysyi alivaltiosihteeri Pöystiltä tämän asemasta valmistelijana ja tulevana oikeuskanslerina. Kiireidensä takia Pöysti ei halunnut kommentoida asiaa.

Sihteerin välityksellä hän viestitti Ylelle suunnitellusti jatkavansa soten valmistelija.

Myöskään hallituksen piiristä oikeusministeri Antti Häkkänen ei halunnut kommentoida Pöystin asemaa. Ylen tietojen mukaan sitä ei kuitenkaan hallituksessa pidetä ongelmallisena.