Tampereen kesäkuu oli maan sateisin – taivaalta tulvi vettä 137 millimetriä

Koko maassa sateet jakautuivat melko epätasaisesti. Kuivimmilla alueilla jäätiin alle 30 millimetriin kesäkuussa.

Sateinen sää
Vesipisaroita lasissa, taustalla katunäkymä
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Päättynyt kesäkuu oli Tampereella perin kostea ja kolea. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan koko maassa eniten satoi Tampereen Härmälän havaintoasemalla, missä kuukauden sademäärä oli 137 millimetriä.

Suurin vuorokauden sademäärä, 49,3 millimetriä, joka mitattiin niin ikään Tampereen Härmälässä kesäkuun 12. päivä.

Koko maassa sateet jakautuivat melko epätasaisesti. Maan etelä- ja keskiosan sateisimmilla alueilla kuukauden sademäärät olivat suurimmillaan runsaat 100 millimetriä, kun taas kuivimmilla alueilla jäätiin alle 30 millimetriin.

Sateisimmilla alueilla kuukauden sademäärä oli 1,5–2 kertaa niin suuri kuin keskimäärin, kuivimmilla alueilla taas jäätiin alle puoleen tavanomaisesta.

Harvinaisen kosteaa

Runsaan 50 vuoden aikana Tampereen seudulla vain yksi kesäkuu on ollut sateisempi kuin juuri päättynyt, kertoo meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteen laitokselta.

– Vuoden 1981 kesäkuussa Nokian Tottijärven havaintoasemalla mitattiin 199,8 millimetriä ja Tampere-Pirkkalassa 169,4 millimetriä.

Niinimäen mukaan mittauksia on tehty vuodesta 1961 lähtien ja kuivin kesäkuu oli vuonna 1986, jolloin Tottijärvellä sadetta saatiin vain 11,4 millimetriä.

– Myös vuonna 1982 oli kuivaa ja Tampere-Pirkkalan mittauksen mukaan vettä tuli 16,1 millimetriä.

Tällä vuosituhannella vähiten sadetta kesä alussa oli vuonna 2006, jolloin sademäärä oli 20,9 millimetriä.

– Yhden vuorokauden sade-ennätys Tampereen seudulla tehtiin vuonna 1981, jolloin Tottijärvellä tuli yhtenä päivänä vettä 66,4 millimetriä, sanoo Niina Niinimäki.

Kuplia veden pinnalla.
Petri Lassheikki / Yle

Koleaa säätä

Kesäkuun keskilämpötila oli tilastojen perusteella koko maassa keskimääräistä alempi. Se vaihteli Pohjois-Lapin noin kahdeksasta asteesta maan etelä- ja lounaisosan noin kolmeentoista asteeseen.

Yöt olivat kuukauden ensimmäisellä viikolla paikoin harvinaisen kylmiä. Yöpakkasia havaittiin muutamina öinä maan eteläosassa saakka.

Päivystävän meteorologin mukaan sää on alkuviikolla vielä epävakaista, mutta runsaita sateita ei ole tulossa. Puolesta välistä viikkoa alkaa viiletä.

Keskiviikkona alkaa pohjoisesta päin virrata kylmempää ilmaa ja päivän ylin lämpötila saattaa jäädä 12–13 asteen tuntumiin. Myös torstai on vielä kolea, mutta viikonloppua kohden alkaa lämmetä.

Lue myös:
Kesäkuu hytistiin jopa harvinaisen koleassa säässä – ukkosetkin karttelivat maata
Linnunpoikasia kuolee nyt nälkään – Hyönteisten puute ja kolea sää tappaa poikasia pesiin