Muonituskärry takaa palomiehille ruuan pitkilläkin sammutuskeikoilla – "Tällainen pitäisi olla jokaisella paloasemalla"

Suuri maastopalo vuosia sitten sai perholaisen palomiesyhdistyksen miettimään keinoja parantaa palomiesten ruokahuoltoa. Muonituskärryllä voidaan tehdä lihakeitto jopa 50 palomiehelle paikan päällä.

palokunnat
Muonituskärry Perho paloasema
Antti Kettumäki / Yle

Idea paloaseman muonitusvaunusta sai alkunsa, kun Perhossa jouduttiin sammuttamaan vaikeaa maastopaloa kolme vuorokautta vuosia sitten. Palokuntanaiset joutuivat kuljettamaan ruokaa maastoon auton peräkontissa vaikeissakin olosuhteissa pelkissä kattiloissa. Siitä lähti ajatus liikkuvasta keittiöstä. Suunnitelmat muhivat muutaman vuoden.

– Jos palo kestää yli puoli vuorokautta, niin tämä on erittäin tarpeellinen. Palokuntaan kuuluvat naiset voivat ladata tarvittavat elintarvikkeet vaikka puhtaissa olosuhteissa mukaan, sanoo Perhon paloaseman yksikönjohtaja Ville Kytölä.

Muonitusvaunu rakennettiin auton peräkärrylle, jossa on korotettu kate. Suunnittelussa otettiin huomioon, että siitä tulee linjastomainen, mikä helpottaa ruokailua maastossa.

Kärryllä on aggregaatti, kaasupullot, juoma-astioita ja laatikoita elintarvikkeille sekä grilli. Parannuksiakin kärryyn on vielä luvassa.

Perho paloasema muonituskärry Ville Kytölä
Ville Kytölä.Antti Kettumäki / Yle

– Pitää tehdä ainakin kunnon akkulatausjärjestelmä ja kaasukeitin. Vaunu ei ole ollut vielä tositoimissa maastossa, joten niiden jälkeenkin sitä voidaan parannella. Tämä on toteutettu yhdessä: palokuntanaiset olivat mukana suunnittelussa.

Liikkuva keittiö on tarpeellinen

Muonitusvaunussa voidaan valmistaa ruokaa jopa 50 palomiehelle. Ruokahuollon pitää toimia kentällä, koska miehet tarvitsevat energiaa jatkuvasti työn rankkuuden takia. Kärry on siis palomiesyhdistyksen. Ville Kytölän mukaan kenttäkeittiö olisi tarpeen jokaisella paloasemalla.

– Palokunnan tukitoimiin kannattaisi panostaa. Pari tuntiakin kun sammuttaa paloa, energiaa kuluu ja ruokaa pitää saada. Kun on kyseessä iso palo, niin kaikkien osa-alueiden pitää toimia. Ruokahuolto näyttelee isoa osaa kentällä. Meillä on onneksi hyvä tilanne, kun on erittäin aktiivinen naisjaosto.

Koska muonituskärryä ei rahoittanut pelastuslaitos, rahat piti saada muualta.

Perho paloasema grilli muonitusvaunu
Grillissä voidaan nopeasti paistaa keittoon tulevat lihat.Antti Kettumäki / Yle

– Kärry ja laitteet maksoivat noin 3500 euroa. Saimme kunnan yritysneuvojalta vinkin, että palomiesyhdistys voisi hakea pienelle hankkeelle tukea eli Leader-rahaa, ja saimmekin myönteisen rahoituspäätöksen, iloitsee Ville Kytölä.