1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiinteistökauppa

Asunnon kosteusvaurio voi jäädä korvaamatta – talomyyjän vastuu on pienempi kuin luullaan

Kiinteistökaupassa elää väärä luulo viiden vuoden automaattisesta virhevastuusta. Kuluttajariitalautakunnan ratkaisemissa riidoissa ei useimmiten suositeta hyvitystä lainkaan.

Moni pelkää ikääntyneen talon myymistä mahdollisten hyvityspyyntöjen takia. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Omakotitalon ostajat ymmärtävät usein väärin myyjän virhevastuun, varoittaa kuluttajariitalautakunta. Rakennuksen ikääntyminen ja kulumisesta johtuvat korjaustarpeet eivät aina kuulu myyjän vastuulle.

Kuluttajariitakunta ratkaisi äskettäin tapauksen, jossa 1950-luvulla valmistuneen omakotitalon ulkoseinän rakenteista löytyi kosteusvaurio. Ostajat vaativat lähes 8 000 euron korjauskustannuksista alennusta, mutta lautakunta ei suosittanut hyvitystä. Omakotitalo oli rakennettu aikakautensa rakennustapojen mukaisesti, ja rakennuksen alaosa oli ollut kymmeniä vuosia kosteusrasituksen kohteena.

– Vanhasta talosta voi löytyä esimerkiksi lahoja hirsiä tai paikallinen kosteusvaurio. Jos hyväksytyt korjauskustannukset jäävät muutamaan prosenttiin kauppahinnasta, vastuu ei ole myyjän, kuluttajariitalautakunnan varapuheenjohtaja Päivi Korpiola sanoo.

Kuva: Jouni Immonen / Yle

Kuluttajariitalautakunta suosittaa hyvitystä vain harvoin

Useimmiten kuluttajariitalautakunta ei suosita hyvitystä ollenkaan. Yksityishenkilöiden välisessä asuntokaupassa lautakunta suositti hyvitystä vain kolmasosassa riitatapauksista.

Lautakuntaan tulevissa valituksissa näkyy se, että moni luulee virhevastuun kattavan laajasti korjauksia.

– Ostajien on varauduttava ikääntyneen talon huoltoon, peruskorjauksiin ja yllättäviinkin korjauskustannuksiin, jotka tulevat kaupanteon jälkeen, Korpiola kertoo.

Rakennuksen ikääntymisestä ja kulumisesta johtuvat viat voidaan joskus lukea rakennuksen ominaisuudeksi. Jos vian korjauskustannukset eivät ylitä lain määrittelemää merkittävyyskynnystä, kyseessä ei ole virhe eikä hinnanalennusta suositeta.

"Ostajilta voi odottaa tietoisuutta vanhan talon riskeistä"

Moni pelkää turhaan ikääntyneen talon myymistä mahdollisten hyvityspyyntöjen takia.

– Ostajilta voi odottaa yleistä tietoisuutta vanhan talon riskeistä. Tällöin talon uskaltaa myydä rehellisin keinoin, Korpiola sanoo.

Käytännössä neljä viidestä riitatapauksesta ratkaistaan kuluttajariitalautakunnan suosituksen mukaan, kertoo Korpiola. Loput menevät tuomioistuimen päätettäväksi.

Kiinteistökauppaa säädellään Suomessa muun muassa Maakaaressa. (siirryt toiseen palveluun) Lisää tietoa omakotitalon virheistä voi lukea Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta. (siirryt toiseen palveluun)