Arktisessa öljyryntäyksessä kunnostautuneita Suomen jäänmurtajia markkinoidaan ympäristötutkimuksiin

Suomen valtion jäänmurtajayhtiö Arctia markkinoi arktisen meren tutkimusmatkoja Aasian suurille tutkimuslaitoksille. Yhtiön monitoimimurtaja Nordica palaa heinäkuussa Tyynen meren öljy- ja kaasu-urakoista Luoteisväylän kautta Atlantille. Avausmatkalle saatiin mukaan tutkijoita Suomesta, Ruotsista ja Australiasta.

Luoteisväylä
Arctic 100 Expedition
Arctia

Huomenna Kanadan Vancouverista lähtee seilaamaan kohti Atlanttia monitoimimurtaja Nordica. Alus on ollut viime talven Tyynellä merellä venäläisyhtiön öljy- ja kaasutuotannon palveluksessa.

Lähes kuukauden kestävän paluumatkan alus tekee arktisen Luoteisväylän kautta markkinoiden Arctian palveluja tutkimuslaitoksille. Uusia asiakkaita arktisille palveluille tarvitaan mm, koska viime vuonna Arctia menetti Alaskan vesien öljyurakat öljyjätti Shellin luovuttua hankkeista siellä.

– Arctia hakee jatkuvasti uusia asiakkaita. Meillä on valtio-omistajan linjaus, jäänmurtajien käyttöastetta on nostettava. Kaluston ja huippuosaamisen hyödyntäminen näillä polaarisilla alueilla tukee meidän taloudellista tehokasta toimintaa ja turvaa merenkulkualan työpaikkojen pysymistä Suomessa, sanoo Arctia Oy:n viestintäpäällikkö Eero Hokkanen.

Suomen tiedotusvälineet jätettiin rannalle

Luoteisväylän markkinointimatka tehdään Suomen satavuotisjuhlan ja vasta alkaneen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden nimissä. Kansallisesta juhlahumusta huolimatta Arctia ei ole kutsunut kuukauden ainutlaatuiselle arktiselle matkalle yhtään tiedotusvälinettä Suomesta. Vain yhdysvaltalainen uutisjätti AP Associated Press on saanut kutsun murtaja Nordicalle.

– Varmasti olisi voitu kutsua myös suomalaista mediaa, mutta meidän mielestä Associated Press oli tässä paras kumppani koska heidän kauttaan nimenomaan Yhdysvaltain ja Kanadan alueelle saadaan tietoa ja sen lisäksi sitten tuonne missä nämä kaikkein suurimmat tutkimusinstituutit on eli Aasian suuntaan myös, perustelee Arctia Oy:n viestintäpäällikkö Eero Hokkanen.

Arctian matkaa voi seurata Lapin yliopiston Arktisen Keskuksen Facebook (siirryt toiseen palveluun)-sivulta tai tai Twitteristä (siirryt toiseen palveluun), jonne tutkimuslaitoksen tiedetoimittaja Ari Laakso ja tutkija Ilona Mettiäinen päivittävät matkapäiväkirjaa Nordican Luoteisväylän seilauksesta.

Arctia kutsui yli sata yliopistoa ja tutkimuslaitosta maailmalta toteuttamaan Arctic 100 tutkimusmatkahankkeeksi nimettyä markkinointiponnistusta. Mukaan saatiin tutkijoita Suomesta Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta, Helsingin yliopiston Aleksanteri instituutista ja ruotsinkielisestä kauppakorkeakoulusta Hankkenista. Ruotsista on tutkija Tukholman kuninkaallisesta teknillisestä yliopistosta ja Australiasta kansallisesta yliopistosta.

Tunnettua on, että ympäristöjärjestöt ja alkuperäiskansojen edustajat pitävät vaarallisten jäävuorien vaaniman Luoteisväylän käyttöä suurena riskinä ympäristölle. Arctian mukaan matkalla mukana on Kanadan alkuperäiskansojen edustajia koulutuskeskuksesta nimeltä Nunavut Fisheries and marine Training Consortium.

Nordican on määrä saapua Grönlannin Nuukiin elokuun 1. päivään mennessä.

Arctic 100 Expedition. Monitoimimurtaja Nordica.
Arctic 100 Expedition on kansainvälinen tutkimusmatka Luoteisväylällä Arctian monitoimimurtaja Nordicalla heinäkuussa 2017.Arctia