Hengen pelastaminen ei ole enää ainakaan rahasta kiinni – maallikkoelvytyslaitteiden kalliit iskulätkät korvataan Lapissa

Kertakäyttöisten iskulätkien hinta on noin 200 euroa. Lapin sairaanhoitopiiri pitää tärkeänä, että elvytyslaitetta ei jätetä käyttämättä ainakaan tämän kustannuksen takia.

elvytys
Defibrillaattorin elektrodeja havaintokuvineen.
Defibrillaattorin elektrodeissa on havaintokuvat siitä, mihin kohtaan ne autettavan kehossa laitetaan. Kuvassa koulutuslaite.Pekka Sivukari / Yle

Lapin sairaanhoitopiirin ensihoito korvaa maallikkokäyttöön tarkoitettujen sydämen elvytyslaitteiden iskulätkät laitteiden omistajille. Korvaus koskee vuoden 2017 alusta eteenpäin hankittuja iskulätkiä, sairaanhoitopiiri tiedottaa. Korvaus myönnetään, jos iskulätkiä on käytetty tositilanteessa.

Kertakäyttöisten iskulätkien, virallisemmin liimaelektrodien hinta on noin 200 euroa. Sairaanhoitopiiri pitää tärkeänä, että elvytyslaitetta ei jätetä käyttämättä ainakaan tämän kustannuksen takia.

Tiedotteen mukaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella on laskettu olevan noin 70 maallikkoelvytyslaitetta. Niitä on sijoitettu muun muassa majoitus- ja kauppakeskuksiin.

Elvytyslaitteiden rekisterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan maallikkoelvytyslaitteita on Suomessa kaikkiaan runsaat tuhat kappaletta, joista suurin osa sijaitsee Etelä-Suomessa.

Vuoden sisällä Lapissa on ollut ainakin kolme tapausta, joissa on käytetty maallikkoelvytyslaitetta ja yhdessä tapauksessa sen merkitys on ollut ratkaiseva potilaan selviytymiselle, tiedotteessa kerrotaan. Tuorein tapaus on juhannusviikolta Rovaniemen uimahallilta.

Säästää kustannuksia

Rekisterihankkeen asiantuntijalääkärinä toimiva Heini Harve-Rytsälä arvioi, että maallikkoelvytyslaitteilla on ollut maanlaajuisesti tarkasteltuna merkittävä rooli ainakin kymmenissä elvytystapauksissa, joissa potilasta on uhannut kuolema. Tarkkaa lukua ei ole tiedossa, koska tapauksia ei tilastoida.

Harve-Rytsälä pitää erittäin tervetulleena sitä, että Lapin sairaanhoitopiiri on päättänyt ryhtyä korvaamaan iskulätkiä.

– En ole kuullut, että mikään muu taho olisi aiemmin ryhtynyt samaan. Tällä saatetaan säästää myös yhteiskunnallisia kustannuksia, sillä potilaan mahdollisen tehohoidon tarve voi lyhentyä, mikäli isku saadaan maallikon toimesta annettua aikaisemmin, Harve-Rytsälä sanoo.

Ei korvaa paineluelvytystä

Maallikkoelvytyslaitteet hankitaan vapaaehtoispohjalta. Laite tunnistaa automaattisesti sellaiset sydämen toiminnan pysäyttävät rytmihäiriöt, joita voidaan hoitaa sähköiskulla. Koneen antamat sähköiskut ohjataan sydänlihakseen rintakehälle iskulätkien kautta. Laite opastaa käyttäjää vaihe vaiheelta ääni- ja valomerkein. Ohjeiden mukaan käytettynä siitä ei ole vaaraa auttajalle tai autettavalle.

Laite ei korvaa perinteistä painelupuhalluselvytystä eikä 112-hätänumeron kautta paikalle hälytettävää lisäapua, vaan on osa sydänpysähdyspotilaan hoitoketjua. Sähköiskun jälkeen paineluelvytyksellä voidaan jatkaa verenkierron ylläpitämistä, kunnes ammattiapu saapuu paikalle.