1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Skatan Tila

Miina Äkkijyrkän kotina ja ateljeena toimineelle Skatan tilalle uusi vuokralainen – alueelle kuntouttavan toiminnan keskus

Vuosaaressa sijaitsevalle Skatan tilalle tulee kuntouttavan toiminnan keskus. Tilan kuuluisin entinen asukki, taiteilija Miina Äkkijyrkkä sai häädön tilalta vuonna 2010.

Skatan Tila
Tuomo Salovuori, kehittäjä, Vihreä Veräjä-toiminta.
Vihreä Veräjä -toiminnan kehittäjä Tuomo Salovuori.Ronnie Holmberg / Yle

Helsingin kaupunki ja Sininauhaliitto ovat solmineet vuokrasopimuksen Vuosaaren Uutelassa sijaitsevasta Skatan tilasta. Paikalle tulee toimintakeskus, joka järjestää luonnon avulla tapahtuvaa kuntouttavaa toimintaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avuksi.

Sininauhaliiton Vihreä Veräjä -hankkeen toiminta alkaa tilalla syyskuun aikana. Niin sanotussa green care -toiminnassa tuetaan luonnon avulla esimerkiksi päihde- ja mielenterveyskuntoutujien kuntoutumista.

– Olemme aika monta vuotta etsineet tukikohtaa, missä voimme tehdä viljelytoimintaa ja ottaa eläimiä, ja käytännössä näyttää, miten green care -toiminta sujuu, kertoo Vihreä Veräjä -toiminnan kehittäjä Tuomo Salovuori.

Salovuoren mukaan tilalle tulee mahdollisesti myös toimintaa ja tapahtumia suurellekin yleisölle, kunhan toiminta pääsee alkuun. Pääosassa on kuitenkin sosiaali- ja terveysjärjestöjen green care -toiminnan kehittäminen.

Helsingin kaupungilla on ollut jo monta vuotta vaikeuksia löytää tyhjänä olleelle Skatan tilalle uutta vuokralaista. Sininauhaliiton vuokralaisuus on voimassa toistaiseksi ilman määräaikaa. Salovuori toivoo pitkäjänteistä mahdollisuutta toimia tilalla.

– Luonnonläheinen sijainti on meille tosi tärkeä. Maatilakumppaneita ei ole hirveän paljon Helsingin seudulla. Uutela on ainutlaatuinen paikka. Maatilanomainen miljöö on helposti saavutettavissa ja ympärillä on kaunista luontoa, Salovuori kertoo.

Skatan tila.
Skatan tila sijaitsee Helsingin Vuosaaressa.Ronnie Holmberg / Yle

Skatan tilalla tehtiin lehmistä taidetta

Skatan tilalla on ollut vuosien aikana monenlaista toimintaa. Suomen vanhin ratsastuskoulu Keskustalli järjesti tilalla ratsastusleirejä 1950-70-luvuilla.

Skatan tilan kenties tunnetuin vuokralainen on ollut lehmäaiheisista veistoksistaan tunnettu taiteilija Miina Äkkijyrkkä. Taiteilija muutti tilalle vuonna 1996.

Äkkijyrkkä häädettiin niin peltisten lehmiensä kuin oikeankin karjansa kera tilalta vuonna 2010 vuokraehtojen rikkomisen takia. Taustalla oli pitkään jatkunut riita, jota puitiin jopa hovioikeudessa asti.

Vuonna 2011 kristillinen Setlementtisäätiö vuokrasi Skatan tilan nuorille suunnattua sosiaalista kuntoutustoimintaa varten. Vuokralaisuutensa aikana säätiö entisöi muun muassa tilan rapistuneen päärakennuksen. Säätiön toiminta tilalla loppui vuoteen 2013, jonka jälkeen tilalla toimi hevosterapiaa tarjoava yritys. Vuodesta 2014 Helsingin kaupunki etsi vuosien ajan tilalle uutta vuokralaista tai ostajaa.

Uudesta vuokralaisesta kertoi ensin Helsingin uutiset (siirryt toiseen palveluun).