Ranskan Macron: Jos kansanedustajat eivät leikkaa parlamentin kokoa, pidetään kansanäänestys

Macron lupasi myös kumota poikkeustilan, joka on ollut voimassa vuoden 2015 terrori-iskuista lähtien.

Ranska
Macron juhla-asuisten sotilaiden kunniakujassa
Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui kansanedustajille Versailles'n palatsissa.Etienne Laurent / POOL / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo järjestää kansanäänestyksen, jos Ranskan parlamentti ei hyväksy hänen uudistuksiaan vuoden kuluessa.

Macron haluaa leikata kansanedustajien määrää kolmanneksella nykyisestä 925 edustajasta. Lisäksi hän ehdottaa lainsäädäntötyön nopeuttamista ja vaalitavan muuttamista.

Macronin mukaan parlamentin pienentäminen parantaisi sen työn laatua.

– Tähän mennessä olimme väärällä tiellä. Pidimme sääntöjä tärkeämpinä kuin tavoitteita, Macron sanoi linjapuheessaan, jonka hän piti senaatin ja kansalliskokouksen jäsenille Versailles'n palatsissa.

Ranskan parlamentti koostuu 348 edustajan senaatista ja 577 edustajan alahuoneesta eli kansalliskokouksesta. Macronin ehdotus pienentäisi molempien kamarien kokoa.

Macronin vasemmistolaiset arvostelijat kertoivat etukäteen boikotoivansa hulppeissa puitteissa pidettyä puhetta. Heidän mielestään Macron käyttäytyy "faaraomaisesti" ja on keskittämässä valtaa itselleen.

Hätätilalaki kumotaan syksyllä

Macron lupasi puheessaan myös kumota poikkeustilan, joka asetettiin Pariisin terrori-iskujen jälkeen marraskuussa 2015.

– Palautan ranskalaisten vapaudet kumoamalla poikkeustilan tänä syksynä, koska vapaudet ovat vahvan demokratian edellytys, Macron sanoi.

Macron on jo aiemmin tehnyt aloitteen uudesta terrorisminvastaisesta laista, joka korvaisi poikkeustilan. Uusi laki toisi viranomaisille lisää valtuuksia terrori-iskujen varalta.

Laki mahdollistaisi esimerkiksi ääriajattelua tukevien uskonnollisten yhteisöjen sulkemisen määräajaksi.

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch ovat olleet huolissaan, koska uusi laki voisi heikentää pysyvästi kansalaisoikeuksia.

Lähteet: AP, Reuters, AFP