Asiantuntija suosittelee: Biojätettä varten omakotitaloille komposti tai kimppa-astia naapureiden kesken

Noin kolmasosa sekajätteestä on biojätettä, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

jätteet
Omakotitaloja.
Ismo Pekkarinen / AOP

Yle kertoi tänään maanantaina, kuinka Keski-Suomessa Mustankorkean ja Sammakkokankaan jätelaitoksissa on tutkittu sekajätteen koostumusta nyt parin kuukauden ajan.

Tutkimuksen mukaan sekajätteisiin syydetään paljon sinne kuulumatonta tavaraa, kuten esimerkiksi biojätettä, joka pitäisi kierrättää erikseen.Omakotitalossa biojätteiden lajittelu ei ole itsestäänselvyys, sillä se ei ole pakollista. Omakotitalossa biojätettä ei välttämättä tule myöskään paljoa, jolloin oman biojäteastian hankkiminen voi jäädä.

HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti suosittelee omakotitaloasukkaille biojätteen kierrätysratkaisuksi kompostia. Toinen mahdollisuus on kimppa-astia.

– Eli voi tehdä sopimuksen niin, että joku ottaa sen astian, ja asukkaat yhdessä käyttävät sitä naapureiden kesken ja jakavat kustannukset keskenään.

Partin mukaan kierrättämisen tilanne on Suomessa haastava, sillä noin kolmasosa sekajätteestä on biojätettä.

– Osa ihmisistä on varmasti laiskoja, hieman saamattomia. Jos siihen pitää nähdä vaivaa, niin he eivät sitä tee, Partti arvelee syitä.

Muovipakkaukset tuore jätelaji

Useasta taloyhtiöstä löytyvät asianmukaiset astiat pahville, seka- ja biojätteille, mutta muoville ei. Helsingin keskustastakin on vaikea löytää paikkaa, johon voisi viedä muovijätettä.

Partin mukaan syynä on se, että muovipakkaukset ovat vielä hyvin tuore jätelaji.

– Kierrätys ja keräys laajenevat toki tulevaisuudessa. Esimerkiksi Helsingin keskustan alueella on hyvin vaikea löytää kierrätyspisteelle paikkoja ja saada rakennuslupia, jolloin siellä ei tällaisia yleisiä pisteitä ole, Partti sanoo.

– Ihan lähiaikoina varmasti tulee yleistymään esimerkiksi HSY:n toimesta kiinteistöillä, eli siellä taloyhtiön omassa jätetilassa tapahtuva keräys. Vapaaehtoiselta pohjalta tosin.

Partin mukaan ihmisten ei tarvitse olla huolissaan, että kaikki kierrätettävä jäte päätyisi samaan paikkaan.

– Kyllä tällä hetkellä meillä on kierrätyskapasiteetti niin hyvä, että ei ole mitään pelkoa siitä, että jouduttaisiin esimerkiksi biojätettä laittamaan jonnekin muualle.

– Ihmisillä on muistissa jopa kymmenen vuoden takaiset asiat ja tietysti olisi hyvä päivittää ne 2010-luvulle.