Ruoka-apua vuosia tarvinnut Zimbabwe "lahjoitti karjaa" Afrikan unionille

Presidentti Robert Mugabe luovutti šekin näyttävästi Afrikan unionin kokouksessa.

Zimbabwe
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe 25. helmikuuta 2017.
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe Zimbabwessa 25. helmikuuta 2017.imago / Xinhua Afrika / AOP

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe on antanut Afrikan unionille noin 900 000 euron lahjoituksen. Kyseessä on itsevaltaisen presidentin uusin mediatemppu, sillä Zimbabwen šekki annettiin suurieleisesti Afrikan unionin päämajassa (siirryt toiseen palveluun), Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa.

Addis Abebassa puhunut Mugabe kertoi huutokaupanneensa 300 nautaa henkilökohtaisesta karjastaan. Toinen puolikas lahjoituksesta saatiin, kun Zimbabwen maauudistuksesta hyötyneet viljelijät lahjoittivat nautojaan presidentin esimerkin innoittamina, sanoo Zimbabwen ulkoministeri Simbarashe Mumbengegwi valtiollisen Herald-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Zimbabwen maauudistus on kiistelty. Suuri osa valkoisilta viljelijöiltä pakkolunastetuista tiloista joutui rappiolle, koska uusilla omistajilla ei ollut kiinnostusta tai osaamista. Maauudistuksen jälkeen Afrikan vilja-aittana tunnetun Zimbabwen ruuantuotanto romahti, maa ajautui hyperinflaatioon ja joutui luopumaan valuutastaan.

Lue myös: Zimbabwe yrittää tervehdyttää talouttaan näennäisvaluutalla

Viime vuonna yli neljä miljoonaa zimbabwelaista tarvitsi ruoka-apua, kun kuivuus tuhosi osan sadosta. Aliravitsemuksen takia kulkutaudit ovat yleisiä.

Zimbabwe haluaa olla esimerkki

Tempullaan Zimbabwe ja presidentti Mugabe haluavat toimia esimerkkinä.

– Afrikan pitää itse maksaa omat kehitysohjelmansa, Mugabe sanoo haastattelussa.

Mugabe on vuosia toistanut, että Afrikan unionin riippuvuus ulkomaisista varoista mahdollistaa länsimaiden puuttumisen järjestön toimintaan.

Lue myös: Zimbabwessa tyrkytetään taas presidentiksi Robert Mugabea – 94 vuoden iässä

Vajaan miljoonan euron lahjoitus ei vaikuta ratkaisevasti Afrikan unionin rahoitukseen. Afrikan kehityshankkeita pyörittävän järjestön tämän vuoden budjetti on noin 685 miljoonaa euroa.

Tästä budjetista noin 60 prosenttia on peräisin Afrikan ulkopuolelta, eli rikkailta länsimailta, EU:lta ja Maailmanpankilta.

Oman valuuttansa kuopannut Zimbabwe ei kerro, paljonko se lahjoittaa vuosittain Afrikan unionin budjettiin. Järjestön viisi suurinta afrikkalaista maksajaa ovat Algeria, Egypti, Libya, Nigeria ja Etelä-Afrikka.

Lähteet: Reuters