1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Pohjois-Korea hätkähdytti ohjuksella, yliopiston valintamokasta valituksia, sää vaihtuu epävakaiseksi

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Eteläkorealaismies katsoi Pohjois-Korean ohjuslaukaisua 22. toukokuuta Soulissa, Etelä-Koreassa. Kuva: Jeon heon-Kyun / EPA

Pohjois-Korea laukaisi ballistisen ohjuksen

Pohjois-Korea on laukaissut ballistisen ohjuksen Japaninmeren yllä. Ohjus putosi mereen noin 40 minuutin lennon jälkeen, kertovat Etelä-Korean sotilasviranomaiset. Toistaiseksi ei tiedetä, oliko kyse rutiinikokeesta. Laukaisu tapahtui vain muutamia päiviä sen jälkeen kun Etelä-Korean uusi johtaja Moon Jae-in ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat ensi kertaa.

Pakit saaneet yliopistoon pyrkijät valittavat joukolla

Itä-Suomen yliopiston virhe luokanopettajakoulutuksen opiskelijavalinnoissa poikii valituksia. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Itä-Suomen yliopiston virhe luokanopettajakoulutuksen opiskelijavalinnoissa poikii valituksia. 71 hakijaa sai virheellisen valintapäätöksen. Maanantai-iltapäivään mennessä valituksia oli tullut muutoksenhakulautakuntaan jo kymmenkunta. Viimeinen tie valittajalle on hallinto-oikeus.

Suomalaiset eläkeyhtiöt sijoittavat ilmastoystävällisesti

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomalaiset eläkeyhtiöt ovat Euroopan kärjessä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ympäristöjärjestö WWF:n raportin mukaan eläkeyhtiöiden sijoitukset ovat hyvin linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. Sijoitusten laadulla on vaikutusta, sillä eläkesijoittajat hallinnoivat 3–4 kertaa Suomen valtion vuosibudjetin suuruista pottia.

Vain joka kymmenes löytökissa pääsee takaisin kotiin

Kuva: Hanna Othman / Yle

Vuosittain tuhansia oman onnensa nojaan jääneitä kissoja päätyy löytöeläintaloihin. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto haluaa, että ongelmaan puututaan uudessa eläinsuojelulaissa. Liitto esittää keinoiksi kissojen sterilointeja, tunnistusmerkintöjä ja kuntien vastuun lisäämistä.

Venäläisen oppositiopoliitikon murhaajien tuomiot julkistetaan

Moskovan tuomioistuin julkistaa tuomiot viidelle tšetšeenimiehelle, jotka on todettu syyllisiksi venäläisen oppositiojohtajan Boris Nemtsovin murhaan. Miehet todettiin syyllisiksi viime viikon torstaina, mutta rangaistusta ei vielä määrätty. Venäjän oppositio on arvostellut Nemtsovin murhatutkintaa siitä, että se on keskittynyt vain murhan tekijöihin. Boris Nemtsov murhattin Moskovassa Kremlin lähellä helmikuussa 2015.

Sää muuttuu epävakaiseksi

Kuva: Yle

Idässä ja pohjoisessa on vielä poutaista ja lähes helteistä, mutta sää on muuttumassa epävakaiseksi suuressa osassa maata. Paikoin voi myös ukkostaa, kertoo meteorologi Toni Hellinen. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.