Puolustusministeri Niinistö: Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kasvulle ei ole rajoja

Jussi Niinistö arvioi Ylen aamu-tv:ssä, että suuret sotaharjoitukset lisäävät jännitteitä Itämerellä. EU-yhteistyönä kehitetään muun muassa kyberturvallisuutta.

turvallisuuspolitiikka
Jussi Niinistö
Itämeren tilanne on jännittynyt ja samaan aikaan Suomi tekee puolustussopimuksia eri maiden kanssa. Puolustusministeri Jussi Niinistö vieraili Ylen Aamu-tv:ssä.

Suomi tiivistää kaiken aikaa yhteistä puolustustoimintaansa Ruotsin kanssa, puolustusministeri Jussi Niinistö (uv.) kertoi tänään tiistaina Ylen aamu-tv:ssä. Maiden puolustustulevaisuutta suunnitellaan yhdessä.

– Suomen linjaus on, että emme aseta puolustusyhteistyölle Ruotsin kanssa ennakolta rajoja. Voimme mennä yhteistyössä niin pitkälle, kuin kummassakin maassa nähdään hyväksi, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa tällä hetkellä valmistaudutaan siihen, että Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ovat yhteensopivia myös kriisitilanteessa.

– Valtiot eivät ole rakentamassa liittolaissuhteita, vaan kyse on hyvästä, käytännön yhteistyöstä.

Itämeren kasvanut sotilasliikenne huolestuttaa

Niinistön mukaan Itämerellä on tällä hetkellä runsaasti sotilasliikennettä, mikä on luonut jännitteitä. Ruotsissa ja Venäjällä on tulossa syksyllä samaan aikaan suuret sotaharjoitukset, jotka voivat kärjistää tilannetta entisestään. Ruotsin Aurora-sotaharjoitus on maan suurin 20 vuoteen.

– On selvää, että samanaikaiset suurharjoitukset voivat tuoda ongelmia. Toivomme kuitenkin malttia ja ammattimaisuutta sekä kansainvälisten sääntöjen noudattamista, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan tärkeintä on ottaa rauhallisesti: emme saa provosoitua, vaikka provosoidaan. Hän korostaa, että Suomen aluksia kohtaan provosointia ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (uv.) Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa tiistaina.

Eurooppalainen yhteistyö kehittää kyberturvallisuutta

Valtaosa EU-maista kuuluu sotilasliitto Natoon, joten Euroopan sisäinen puolustusyhteistyö on Suomelle täydentävää toimintaa.

– Kyse ei ole liittovaltiokehityksestä, vaan eurooppalaisen yhteistyön avulla saamme kansalliseen puolustukseen lisäarvoa, Niinistö sanoo.

Hän nostaa esimerkkeinä kyber- ja hybriditurvallisuuden kehittämisen.

– Saksa on kyberturvallisuuden kehittämisen ykkösmaita, ja Suomen kannattaa kehittää omaa turvallisuuttaan maan peesissä.