Marjasato on myöhässä mutta kypsyy kyllä – aurinko olisi poikaa mansikoille

Alkukesän koleuden vuoksi kasvukausi laahaa jäljessä ja esimerkiksi hämäläistä mansikkaa joudutaan vielä odottamaan.

marjat
Mansikoita tarjolla.
Anri Koski / Yle

Kesäkuu oli jo kolmas peräkkäinen tavanomaista kylmempi kuukausi Hämeessä. Jokioisissa kuukauden keskilämpötila oli 12,8 ja Hämeenlinnassa 13,3 astetta. Lukemat ovat noin puolitoista astetta normaalia alempia. Helteistä ei maakunnassa päästy nauttimaan.

Kun huhti- ja toukokuukin olivat koleita, on kasvukauden mittarina käytetty lämpösumma jäänyt selvästi jälkeen pitkäaikaisesta keskiarvosta. Nyt sitä on kertynyt vain 83 prosenttia normaalista, kun viime vuonna se oli 22 prosenttia normaalin yläpuolella. Lämpösummaan lasketaan se osa vuorokauden keskiarvosta, joka ylittää viisi astetta. Niinpä kasvukausi laahaakin myöhässä.

Jokioisissa satoi kesäkuussa jopa reilut sata millimetriä. Tämä on selvästi yli tavanomaisen. Sateiden vuoksi ohrat kellertyivät paikoin. Toisaalta viljat ovat säästyneet yllättävän hyvin näissäkin säissä.

Hämeen mansikka- ja mustikkamailla näkymät vielä mukavat

Mustikasta on luvassa Hämeeseen keskinkertainen sato. Viileä kevät ja alkukesä ovat kuitenkin myöhästyttäneet marjakasvien kukintaa parilla kolmella viikolla. Mustikan pääsato kypsyy näillä näkymin poimittavaksi heinäkuun loppupuolella, arvioi Luonnonvarakeskus.

Puolukka kukkii nyt runsaana. Koko maassa on kukinnan perusteella mustikasta odotettavissa keskinkertainen, puolukasta runsas ja suomuuraimesta erittäin runsas sato.

Mansikan osaltakaan ei ole vielä menetetty mitään. Jos lämpötilat pysyttelevät siedettävissä lukemissa, eikä rankkasateitakaan tule, mansikasta voidaan saada isokin sato. Kesän mansikkasadon huippu on Hämeessä kypsä parin viikon kuluttua.

Onnistuakseen avomaan mansikkasato vaatii kuitenkin lämmintä ja kuivaa säätä, ettei harmaahome pilaa satoa, kertoo puutarha- ja erikoiskasviasiantuntija Marja Kallela Pro Agria Etelä-Suomesta.

Toistaiseksi myynnissä olleista hämäläisistä mansikoista suurin osa on kypsynyt kasvutunneleissa, jotka ovat lisääntyneet viime vuosina. Puutarhavadelma kukkii parhaillaan ja sen pääsadon odotetaan kypsyvän heinä-elokuun vaihteessa.

Viileästä säästä on ollut se hyöty – osittain kiitos pohjoisten tuulien – että tuholaistilanne on viimevuotista helpompi. Viileiden säiden myötä uimavedet ovat nyt jopa reilut pari astetta tavanomaista viileämpiä.