Vaasa ja Kotka-Hamina ulkona Northvoltin akkutehdashankkeesta

Ruotsalainen Northvolt jatkaa neuvotteluja Skellefteån ja Västeråsin kanssa.

Elektroniikan ja sähkölaitteiden valmistus
Havainnekuva Northvolkin suunnittelemasta akkutehtaasta
Northvolt

Ruotsalainen energiayhtiö Northvolt on päättänyt jatkaa neuvotteluja akkutehtaan sijainnista ruotsalaiskaupunkien Skellefteån ja Västeråsin kanssa. Loppusuoralla oli Ruotsista kahdeksan kaupunkia sekä Suomesta Vaasa ja Kotka-Hamina. Suomalaiset siis jäävät kisassa nuolemaan näppejään.

Perusteluiksi ruotsalaispaikkakuntien valintaan yhtiö kertoo tiedotteessaan muun muassa alueiden saavutettavuuden, energiansaannin sekä infrastruktuurin. Muita tekijöitä ovat työvoiman helppo saatavuus, paikallisen teollisuuden kehittämismahdollisuudet sekä alueiden kokonaisvaltainen sitoutuminen.

Northvoltin edustajat vierailivat Vaasassa toukokuussa ja Vaasa on myös kiirehtinyt Laajametsän alueen kaavoitusta akkutehtaan tuloa varten.

Akkutehdas olisi ollut toteutuessaan usean miljardin euron hanke ja työllistänyt 2000-3000 henkilöä. Vaasassa on meneillään hanke myös Teslan jättimäisen akkutehtaan saamisesta alueelle.

Vaasa ei ole yllättynyt

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry ei ole yllättynyt päätöksestä.

Hän sanoo Vaasan suhtautuneen kisaan alusta alkaen "loistavana sparrausmahdollisuutena", joka toi kaupungille ja vaasalaisyrityksille paljon myönteistä näkyvyyttä sekä Pohjoismaissa että maailmanlaajuisesti.

– Kävimme Northvoltin kanssa hyviä keskusteluja. Näistä keskusteluista sekä hanketta edistävistä selvityksistä on meille paljon hyötyä, kun käymme vastaavia keskusteluja muiden suurten akkuvalmistajien ja muiden globaalien energiateknologiayritysten kanssa, Häyry sanoo tiedotteessaan.