Vesivoiman vastustajat tempaisevat kesällä – Sierilän voimalaitosta vastustetaan soutaen

Kemijoelle kaavaillun Sierilän voimalaitoksen jokiosuudella soudetaan heinäkuun puolivälissä ja vastustetaan Kemijoki Oy:n rakentamissuunnitelmia.

Kemijoki
Soutajat Lapin yöttömässä yössä.
Soutajat Lapin yöttömässä yössä.YLE / Sauli Antikainen

Vesivoiman vastustajat soutavat tänä kesänä Kemijoella Rovaniemen kohdalla. Suomen Luonnonsuojeluliiton järjestelmällä tempauksella vastustetaan Kemijoki Oy:n suunnitteleman Sierilän voimalaitoksen (siirryt toiseen palveluun)rakentamista.

– Tapahtumaa alettiin suunnittelemaan heti keväällä KHO:n päätöksen jälkeen. Samalle heinäkuun viikonlopulle sattui onnekkaasti Oikaraisen kyläyhdistyksen järjestämä kyläkulttuuritapahtuma, joten siitä alkoi yhteistyö, kuvailee tapahtuman tuottaja Sari Hänninen Suomen Luonnonsuojeluliitosta.

Vesivoimayhtiö sai toukokuussa luvan Sierilän voimalaitokselle, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaikki voimalaitoshanketta koskevat valitukset.

Ilman venettäkin pääsee mukaan

Tähän mennessä tapahtumaan on ilmoittautunut kymmenkunta venekuntaa, mutta järjestäjät uskovat määrän nousevan vielä. Sari Hännisen mukaan tässä vaiheessa tiedetään, että mukaan on tulossa esimerkiksi Iijokisoudun konkareita.

– Tarkoituksena on, että kyytiin pääsee vaikka ei omistaisikaan omaa venettä, sanoo Hänninen.

Luonnonmukaisen jokiosuuden puolesta soudetaan parinkymmenen kilometrin päivämatka molempina päivinä. Ruokailut ja yöpymiset hoituvat järjestäjien toimesta.

– Soutamaan haastetaan jokivarren asukkaita, kalastajia, päättäjiä sekä soutajia ja melojia ympäri Suomen.

Luonnonsuojelijoiden mielestä Sierilän voimalaitoksen takia uhattuna on useita harvinaisia lajeja, jokimaisema ja kalastusmahdollisuudet sekä haave Kemijoen palauttamisesta kalateiden avulla lähemmäksi luontaista olotilaansa.

Soudettava jokiosuus kuuluu Suomen Luonnonsuojeluliiton sata luontohelmeä (siirryt toiseen palveluun) kohteisiin.

Jokien puolesta on taisteltu soutaen

Pohjois-Suomessa on totuttu soutamalla puolustamaan jokien suojelua ja vastustamaan niiden valjastamista sähköntuotantoon.

Taivalkoskella on laskettu veneet vesille tiistaina järjestyksessään jo 35. kerran Iijoen suojelun puolesta. Lapissa Ounasjoki taisteltiin vapaaksi soutamalla, kun Ounasjokilaki hyväksyttiin vuonna 1983.

Vesivoiman vastustajat ovat soutaneet myös Vuotoksen tekoaltaan vastustamiseksi, mutta nykyään tapahtuma kulkee Yöttömän yön soudun (siirryt toiseen palveluun) nimellä.

Sierilän soututapahtuman tuottaja Sari Hänninen kertoo, että Sierilän rakentamista vastustettiin soutaen muutaman otteeseen kymmenkunta vuotta sitten ja alueelle tehtiin myös linja-autoilla reissuja, joissa tutustuttiin alueen luontoarvoihin.