Karavaanarin arki on valintoja: kilometrejä vai kertakäyttöastioita? Liikkuva kesäkoti ei aina tuhlaa ympäristöä

Hotelli, loma-asunto, leirintäalue vai kotimajoitus? Matkailija voi itse vaikuttaa omilla valinnoillaan siihen, kuinka paljon matkustaessa huomioi luontoa.

matkailu
Mies seisoo leirintäalueella asuntovaunun edessä.
Sotkamolainen Pentti Schroderus lomailee asuntovaunussa leirintäalueen kausipaikalla. Hiilijalanjälki on pienempi kuin tienpäällä reissatessa.Niko Mannonen / Yle

RistijärviSotkamolainen Schroderuksen pariskunta on suosinut aina kotimaan matkailua. Monet kauniit paikat ovat tulleet tutuiksi asuntoautolla ja -vaunulla kiertäessä. Jatkuva reissaaminen on vaihtunut rauhallisempaan lomailuun, sillä pariskunnan asuntovaunu on toista kesää leirintäalueen kausipaikalla Ristijärvellä.

– Meidän kotipaikka on lähellä, joten tähän voi tulla pikkuautolla viettämään vapaa-aikaa ja harrastamaan. Järvi on antanut aika hyvin kalaa, ei ole tarvinnut kaupasta kantaa, Pentti Schroderus kertoo ja laittaa virvelin asuntovaunun katosta vasten nojaamaan.

Schroderukset pitävät asuntovaunua kesämökkinään. Pesulla käydään yhteisissä tiloissa, vesi kannetaan vesipisteeltä vaunulle ja ruoat valmistuvat vaunun keittiössä, kaasugrillissä tai leirintäalueen kodassa. Ainakin polttoainetta kuluu vähemmän kuin aikaisemmin.

– Hiilijalanjälki on pikkuisen parempi tässä kuin tienpäällä, Schroderus kertoo.

Ekologisuus on nouseva trendi

Tänä päivänä yhä useampi kansainvälinen matkailija odottaa (siirryt toiseen palveluun) (Visit Finland), että loma on ekologisesti kestävää, resursseja säästävää ja ympäristöystävällistä. Trendi on nähtävillä myös kotimaan matkailussa.

– Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat kovia sanoja matkailussa ja matkailumarkkinoinnissa. Kaikki matkailualueet korostavat niitä ja ne alueet, joilla se on todellista, pystyvät sitä aidosti hyödyntämään, kertoo elämystuotanto toimialan johtaja Tuomo Tahvanainen Kainuun Edusta.

Matkailija voi itse vaikuttaa pyytämällä, että huonetta ei siivota tai lakanoita ei vaihdeta päivittäin.

Mia Halmén

Kotimaassa matkailijoille on tarjolla majoituspaikkoja hostelleista leirintäalueisiin ja luksushotelleista kodinvuokrauspalveluihin. Lähtökohtaisesti vaatimattomat majoituspalvelut kuormittavat ympäristöä vähemmän kuin suuret 5-tähden hotellit, joissa muun muassa energian ja veden kulutus voivat olla todella suurta.

– Toisaalta Suomessa toimivat hotelliketjut ovat lähtökohtaisesti hyvin ympäristötietoisia ja sitoutuneita vähentämään ympäristökuormitusta, kertoo Reilun matkailun yhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) varapuheenjohtaja Mia Halmén.

Yhdistys kehottaa matkailijoita suosimaan majoituspalveluita, joilla on joku ympäristösertifikaatti. Esimerkiksi Suomessa yleisesti käytetyt Joutsenmerkki ja Green Key takaavat, että majoituspaikka on sitoutunut vähentämään majoituksen ympäristökuormitusta.

Telttoja järvimaisemassa
Esimerkiksi telttailu voi olla ympäristöystävällistä kunhan muistaa olla roskaamatta tai tuhoamatta luontoa.Tiina Kokko / Yle

Pienemmillä majoituspaikoilla ei ole välttämättä ympäristösertifikaattia, koska ne maksavat. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei palvelu voisi olla ympäristöystävällinen.

– Kannattaa aina tutustua majoituspalvelun nettisivuihin ja katsoa, mitä siellä sanotaan vastuullisuudesta. Palveluntarjoajalta voi myös kysyä suoraan, miten he huomioivat ympäristön toiminnassaan. Tämä on hyvä tapa viestiä palveluntarjoajalle, että ympäristöasiat ovat kuluttajalle tärkeitä, Halmén sanoo.

Matkailijan oma toiminta vaikuttaa

Reilun matkailun yhdistyksen varapuheenjohtaja Mia Halménin mukaan matkailijan on hyvä tiedostaa majoituspalveluiden ympäristöhaasteet, jotta osaa toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti huolimatta siitä, minkä majoitusmuodon valitsee.

– Esimerkiksi hotelleissa matkailija voi itse vaikuttaa pyytämällä, että huonetta ei siivota tai lakanoita ei vaihdeta päivittäin sekä välttää aiheuttamasta ruokahävikkiä ja kuluttamasta turhaan vettä ja sähköä.

Kertakäyttöastiat tietysti vain lisäävät sitä, mutta välillä niihin tiskaamisen puolesta väkisellä sortuu.

Pentti Schroderus

Bed & Breakfast -tyyppinen majoitus tai kotimajoitus on usein niin pienimuotoista toimintaa, että ympäristökuormitus vastaa usein kotona asumista. Mökkikylissä on paljon eroja riippuen esimerkiksi siitä, miten lämmitys, vesijakelu ja saniteettitilat on järjestetty. Leirintäalueilla yksi merkittävimmistä ympäristöhaasteista ovat jätteet, koska alueille jätetään usein kaikki lomalla kertynyt jäte.

– Kierrätyspisteiden tulisi olla monipuoliset, sillä hyvät ja helpot kierrätysmahdollisuudet ja ohjeet kannustavat myös vähemmän ympäristötietoisia matkailijoita kierrättämään, Halmén toteaa.

Mies istuu asuntovaunun edustalla tuolissa.
Sotkamolainen Pentti Schroderus myöntää sortuvansa lomalla käyttämään välillä kertakäyttöastioita. Niko Mannonen / Yle

Palataan siis Ristijärvelle leirintäalueelle. Sotkamolainen Schroderuksen pariskunta on tekemässä lähtöä, välillä on käytävä kotona huolehtimassa, että paikka pysyy kunnossa. Samalla he vievät osan lomalla kertyneistä jätteistä pois leirintäalueelta.

– Jos kaiken haluaa pois, niin jonkin verran joutuu kuljettamaan mukanaan. Ihan hyvin olemme pärjänneet. Täällä on sekajäteastiat, pelti- ja lasiastiat voi panna erilleen, mutta biosysteemiä tällä alueella ei ole, Pentti Schroderus kertoo.

Hän myöntää, että ympäristöasioita tulee jonkin verran mietittyä vaunulla lomaillessa, mutta useimmiten käytännöllisyys sanelee, miten lomalla toimitaan.

– Kyllä sitä jätettä tulee asuipa missä tahansa. Kertakäyttöastiat tietysti vain lisäävät sitä, mutta välillä niihin tiskaamisen puolesta väkisellä sortuu.

Hiilijalanjälki on pikkuisen parempi tässä kuin tienpäällä.

Pentti Schroderus

Eikä se, minkälaisen paikan tyynyyn päänsä painaa, ole ainoa asia, mikä vaikuttaa matkailun ympäristöystävällisyyteen. Reilun matkailun yhdistyksen varapuheenjohtaja Mia Halmén kehottaa huomioimaan myös liikkumisen ja aktiviteetit.

– Esimerkiksi raideliikenne on lentoliikennettä tai tieliikennettä ympäristöystävällisempää. Lisäksi kaikki energiaa tai polttoainetta kuluttavat aktiviteetit kuten moottorikelkkailu, -veneily ja huvipuistot ovat ympäristöä kuormittavia. Luonnossa liikkuessa on myös muistettava käyttäytyä luontoa kunnioittavasti.

Lue lisää:

Lomalainen, oletko buffet- ja energiasyöppö? Hotellit heräsivät säästämään luontoa ja rahaa

20 euroa – tuon verran talouden piristyminen näkyy suomalaisten lomabudjeteissa