1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korea ohjuskokeestaan: Kykenemme iskemään mihin tahansa maailmassa – video

Amerikkalaiset asiantuntijat arvioivat, että ohjus pystyisi lentämään Yhdysvaltain Alaskaan saakka.

Eteläkorealaiset seurasivat uutislähetystä Pohjois-Korean ohjuskokeesta Soulissa 4. heinäkuuta.
Katso videolta pohjoiskorealaisen uutisankkurin ilmoitus ohjuskokeesta ja maan johtajan Kim Jong-unin allekirjoitus ohjuskokeelle.

Pohjois-Korean valtiollinen televisio kertoo, että maa on tehnyt onnistuneen mannertenvälisen ohjuskokeen.

Televisiokanavan mukaan Pohjois-Korean johtaja, Kim Jong-un seurasi ohjuksen laukaisua. Maa sanoo kykenevänsä iskemään mihin tahansa maailmassa.

– Testi on käänteentekevä, muistutti pohjoiskorealainen uutisankkuri television lähetyksessä.

Hwasong-14 -ohjus saavutti kokeessa 2,802 kilometrin korkeuden. Pohjois-Korean television uutisankkurin mukaan ohjus osui kohteeseensa ja sen matka kesti 39 minuuttia.  Pohjois-Korea ei ole täsmentänyt, mikä ohjuksen kohde oli.

– Testi ei ollut uhka naapurimaillemme, kertoi uutisankkuri tv-lähetyksessä.

Etelä-Korean sotilasviranomaiset sanoivat aiemmin, että ohjus putosi noin 40 minuutin lennon jälkeen Japaninmereen, Japanin talousvyöhykkeelle.

Ohjus laukaistiin Panghjonin lähistöltä Pohjois-Phjongan maakunnasta. Laukaisupaikka oli noin sata kilometriä lounaaseen maan pääkaupungista Pjongjangista.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on kutsunut kansallisen turvallisuuden neuvoston koolle Pohjois-Korean ohjuksen laukaisun takia.

Ohjuksen laukaisu tapahtui tänään tiistaina Yhdysvalloissa vietettävän kansallispäivän alla.

Amerikkalaiset asiantuntijat arvioivat, että ohjus voisi lentää Alaskaan asti. Pohjois-Korea on pitkään uhitellut tekevänsä ydiniskun Yhdysvaltoihin. 

Yhdysvallat ei ole virallisesti kommentoinut laukausta, mutta presidentti Donald Trump on twiitannut asiasta. Trump sanoo toivovonsa, että Kiina painostaisi Pohjois-Koreaa älyttömyyksien loppumiseksi.

Myös G20-maiden on tarkoitus keskustella Pohjois-Korean tilanteesta loppuviikosta Saksan Hampurissa.