1990-luvun suosikkisarja Metsolat tiivistettiin näytelmäksi – ohjaajana "Metsolan Eeva"

Kainuulaisen pienviljelijäperheen elämästä kertova näytelmä nähdään tänä kesänä Naisvuoren kesäteatterissa Mikkelissä.

Näytelmässä on haluttu säilyttää tv-sarjan henki. 1980-luku näkyy puvustuksessa ja kuuluu musiikissa. Kuva: Jere Lauha

Vuonna 1993 käännetiin suomalaisessa tv-historiassa uusi lehti, kun Metsolat tv-sarja alkoi pyöriä TV2:lla. Sarja kertoi kuvitteellisessa Hoikan kunnassa elävän pienviljelijäperheen elämästä juhannuksesta 1987 jouluun 1996. Joka viikko yli miljoona silmäparia seurasi Metsolan perheen edesottamuksia.

Nyt, reilut 20 vuotta tv-sarjan päättymisen jälkeen, Metsolat herätetään henkiin Mikkelin Naisvuorella. Metsolat – Urjanlinna näytelmän on ohjannut Mikkelin teatterin johtaja Katriina Honkanen. Honkanen itse näytteli legendaarisessa tv-sarjassa Eeva Metsolaa, viljelijäperheen toista tytärtä. Idea Metsoloiden tarinan kertovaan näytelmään lähti toisen tv-sarjan dramatisoinnista.

– Näin Taivaantulet-sarjan dramatisoinnin, ja kun minulle edelleen paljon puhutaan Metsoloista, ihmiset haluavat sitä muistella, niin mietin voisiko siitäkin tehdä ja tässä sitä ollaan.

Antti ja Annikki Metsolan rooleissa nähdään Matti Onnismaa ja Tiia Honkanen. Kuva: Jere Lauha

Näytelmän on käsikirjoittanut Miisa Linden, joka myös kuului alkuperäisen tv-sarjan käsikirjoittajatiimiin. Linden puristi näytelmään tv-sarjan ensimmäisen tuotantokauden eli yhteensä parikymmentä jaksoa. Oleellisin ero näytelmän ja sarjan välillä on karsiminen.

– Kaikkia tarinoita ja kunnan tapahtumia ei voitu luonnolisestikaan näytelmään ottaa. Näytelmässä keskiössä ovat Eeva ja Erkki, sekä tietysti myös Antti ja Annikki, Katriina Honkanen sanoo.

Eeva Metsola on perheen lääkäritytär, joka kohtaa tragedian häämatkallaan. Hänen veljensä Erkki puolestaan on talviolympialaisissa hiihdossa pronssia voittanut, sittemmin alkoholisoitunut perheen poika.  Metsoloiden tapahtumapaikkana on Leppävaaran maatila, jota pitävät pienviljelijat Antti ja Annikki Metsola.

Metsoloissa koskettaa toive hyvästä tulevaisuudesta

Aikakausi on pysynyt samana, sillä näytelmän tapahtumat sijoittuvat myös 1980-luvun lopulle. 80-luku näkyy ja kuuluu lavalla puvustuksessa ja musiikissa.

– Se on tärkeä osa Metsoloita. Eletään nousukautta, se sisältää paljon toiveita hyvästä tulevaisuudesta ja ollaan vasta menossa kohti lamaa, Honkanen kertoo.

Mikkelin Metsolat eli Sami Uotila, Tuuli Anikari, Jimmy Asikainen, Vintte Viitanen, Marjaana Viitanen, Riina Uimonen, Salla Sillanpää, Matti Onnismaa, Tiia Honkanen ja Tuukka Jukola. Kuva: Jere Lauha

Syitä tv-sarjan suosioon Katriina Honkanen arvelee olevan monia. Moni löysi sarjan hahmoista ja tapahtumista tarttumapintaa omaan elämäänsä.

– Metsoloissa oli paljon tunnistuspisteitä. Joku löysi oman lapsuutensa, tai mummolansa. Ja jokaisessa suvussa on varmasti perintöriitoja. Myös sarjan toiveikkuus ja perheyhteisö varmasti koskettivat yleisöä.

Katriina Honkanen nousi itse suuren yleisön tietoisuuteen juurikin Metsoloiden myötä. Vuosikymmenten tauon jälkeen tuttujen hahmojen pariin oli helppo palata. Näytelmässä kuullaan myös Honkasen tv-sarjaan tekemä kappale, jota ei kuitenkaan koskaan televisiossa kuultu.

– Silloin kun kuvasimme tv-sarjaa, käsikirjoittaja Carl Mesterton pyysi minua tekemään laulun Metsoloihin. Ajelin kerran kuvauksista pois kauheassa lumipyryssä, ja radiossa kuului kappale "Blue Hotel". Sitä kuunnellessa minulla välkähti mieleen, että se kohtaus missä Stig on omissa maailmoissaan onnettomuuden jälkeen, se on Eevalle todella rankka paikka. Syntyi kappale "Metsään johtaa jäljet eksyneen".

Katriina Honkanen ei koskaan esitellyt kappalettaan Mestertonille, sillä hän koki, ettei se sopisi sarjan tyyliin. Mikkelin Naisvuorella kappale on kuitenkin isosti esillä.

Näyttelijöitä ei ole puristettu muottiin

Vaikka näytelmä ei ole sama asia kuin tv-sarja, on tunnelma haluttu säilyttää pitkälti samana. Ja koska osa näyttelijöistä ei ollut koskaan tv-sarjaa nähnyt, haettiin lukuharjoituksissa fiilistä katsomalla yksi jakso Metsoloita.

– Ensimmäisessä jaksossa kaikkien henkilöiden ominaispiirteet piirtyvät melko nopeasti, Honkanen kiittelee käsikirjoittajaa.

Naisvuoren lavalla nähdään Mikkelin teatterin omien näyttelijöiden lisäksi vierailevia tähtiä. Salatuista elämistä tuttu Sami Uotila näyttelee Kari Kaukovaaraa, suurtilallista joka laittaa kapuloita Erkki Metsolan rattaisiin. Legendaariseksi noussutta Antti Metsolan roolia näytteli tv-sarjassa Ahti Haljala. Mikkelissä Anttina nähdään Matti Onnismaa.

Onnismaa ei myönnä omassa roolissaan olevan sekuntiakaan tv-sarjan päähahmoa Anttia.

– En ole ikinä nähnyt tv-sarjaa, mutta on siinä samaa tekstiä ja samaa kieltä puhutaan, joten muistumia varmasti mieleen tulee katsojille, Onnismaa kertoo. 

Aika isot saappaat on täytettävänä. Mulla on kyllä monta villasukkaa täällä, joten toivottavasti ne nyt lonksumatta kulkee mukana

Antti Metsolaa näyttelevä Matti Onnismaa roolistaan

Ohjaajana Katriina Honkanen on antanut näyttelijöille melko vapaat kädet. Näyttelijöitä ei ole pyritty pusertamaan samaan muottiin, kuin mitä tv-sarjan hahmot olivat. Käsikirjoitus määrittelee kuitenkin hyvin paljon sen, mitä tehdään.

– Minun isoin tehtävä oli valita näytelmään sopivat henkilöt. Monelle näytelmässä mukana olevalle tv-sarja Metsolat ei ole tuttu, sillä moni on jo silloin tehnyt iltatyötä, eikä sarjojen seuraaminen ole mahdollista, Honkanen valottaa. 

Tv-sarjan parikymmentä ensimmäistä jaksoa on puristettu näytelmän juoneksi. Pääosissa ovat tv-sarjan mukaan Antti ja Annikki Metsola. Kuva: Pihla Liukkonen

Matti Onnismaa myöntää, että yleisön vastaanotto jännittää.

– Aika isot saappaat on täytettävänä. Mulla on kyllä monta villasukkaa täällä, joten toivottavasti ne nyt lonksumatta kulkee mukana, mies veistelee.

Näyttelijä kuitenkin toivoo, ettei häntä verrattaisi sen enempää Antti Metsolaa tv-sarjassa näytelleeseen Ahti Haljalaan.

– Minä olen täällä tekemässä Mikkelin kesäteatterin teosta eikä sillä sen suuremmin ole tekemistä tv-sarjan kanssa kuin sama nimi, Matti Onnismaa summaa tuntemuksiaan.