1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korea ei voi tuhota Los Angelesia, mutta uhka kasvaa – 6 kysymystä ohjuskokeesta

Pohjois-Korea haluaa, että sen sotilaallinen uhka otetaan tosissaan, kertoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Elina Sinkkonen.

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA julkaisi kuvan, joka näyttää sen mukaan mannertenvälisen 4. heinäkuuta tapahtuneen Hwasong-14-ohjuksen laukaisun. Kuva: EPA

Pohjois-Korea ampui tiistaina ohjuksen, joka oli sen mukaan mannertenvälinen ballistinen ohjus. Yle selvitti, onko väite uskottava ja mitä seurauksia sillä on.

1. Mitä uutta Pohjois-Korean väitteessä on?

Pohjois-Korea väittää, että ohjus oli pitkän matkan ballistinen Hwasong-14-ohjus. Aikaisemmin se on kertonut vain lyhyen ja keskimatkan ohjuksista.

Maa kerskui, että se kykenee nyt ampumaan ohjuksen minne tahansa maapallolla. Tämä väite ei ole uskottava, koska edes Venäjän tai Yhdysvaltojen ohjukset eivät ulotu omalta maaperältä kaikkialle maapallolla.

Väite on silti vakava etenkin Yhdysvaltojen kannalta. Toimiva Hwasong-14-ohjus, joka tunnetaan myös nimellä KN-14, voisi yltää Havaijille, Alaskaan tai jopa Yhdysvaltain länsirannikolle.

2. Onko kyseessä pitkän matkan ohjus?

Ohjus lensi korkeammalle ja pitemmälle kuin yksikään aikaisempi Pohjois-Korean kokeilema ohjus. Yhdysvallat, Etelä-Korea ja Venäjä ovat silti arvioineet alustavasti, että kyseessä oli vain keskimatkan ohjus.

Ydinaseasiantuntija David Wright totesi, että ohjuksen kantomatka saattaisi olla noin 6 700 kilometriä. Se tarkoittaa, että ohjus yltäisi Alaskaan.

Vanhempi tutkija Elina Sinkkonen sanoo, ettei ohjuksesta voi sanoa toistaiseksi mitään varmaa. Hän vetää Pohjois-Korean turvallisuustilannetta käsittelevää tutkimusprojektia Ulkopoliittisessa instituutissa.

Sinkkosen mukaan ohjustyyppiä ei voi päätellä vain ohjuksen lentoradasta.

– Väite oli niin vakava, että se halutaan varmentaa. Ohjuksen jäänteitä yritetään nyt varmasti etsiä Japaninmerestä.

Japanin pääkaupungissa Tokiossa seurattiin Pohjois-Korean ohjuskokeeseen liittyvää uutisointia tiistaina. Kuva: Franck Robichon / EPA

Pohjois-Korea on ennenkin esittänyt epäuskottavia väitteitä. Se sanoi viime vuoden tammikuussa kokeilleensa vetypommia. Tutkijat ovat epäilleet ilmoitusta.

3. Jos väite on totta, voiko Pohjois-Korea nyt tuhota Los Angelesin?

Ei voi. Pohjois-Korea on tehnyt jo viisi ydinkoetta, mutta se ei ole tiettävästi onnistunut rakentamaan ohjukseen sopivaa ydinkärkeä.

Vaikka Pohjois-Korea olisikin siis nyt kehittänyt Los Angelesiin ulottuvan pitkän matkan ohjuksen, se ei voisi kantaa mukanaan ydinasetta.

Lisäksi ohjuskokeita olisi tehtävä vielä lisää, koska yksi koe ei vielä takaa ohjuksen toimintavarmuutta. Kokeiltu ohjus lensi paljon korkeammalle ja jyrkemmässä kulmassa kuin tositilanteessa toiselle mantereelle ammuttava ohjus.

4. Miksi Pohjois-Korea kehittelee ohjuksia?

Tutkija Elina Sinkkosen mukaan Pohjois-Korean hallinto kokee, että ohjus- ja ydinkokeet ovat sen ainoa keino torjua Yhdysvaltojen uhkaa.

– Hallinto haluaa osoittaa, ettei Pohjois-Korea ole mikään köyhä ja rupusakkiin kuuluva valtio. Se haluaa, että sen sotilaallinen uhka otetaan tosissaan, Sinkkonen sanoo.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on pönkittänyt valtaansa ydin- ja ohjuskokeilla. Kuva: Kimimasa Mayama / EPA

Pohjois-Korea pyrkii neuvotteluihin suoraan Yhdysvaltojen kanssa. Se haluaa tunnustusta ydinasevaltiona ja vakuutuksen, etteivät länsimaat pyri vallanvaihtoon Pohjois-Koreassa.

Kokeilla on myös sisäpoliittinen tarkoitus. Pohjois-Korean johto ja sen nuori johtaja Kim Jong-un haluavat näyttää vahvoilta oman kansan silmissä.

5. Onko syytä olla huolissaan ydinsodasta?

Pohjois-Korean hallinto tuskin aloittaa sotaa, ellei se kokisi olevansa täysin nurkaan ajettu. Maan asevoimat häviäisivat varmasti Yhdysvalloille ja sen liittolaisille.

Tutkija Elina Sinkkosen mukaan paljon riippuu nyt Yhdysvalloista. Presidentti Donald Trump on ollut edeltäjäänsä aggressiivisempi ja painostanut Kiinaa pitämään Pohjois-Korean kurissa.

– Pidän ennaltaehkäisevää iskua epätodennäköisenä. Toki Yhdysvallat voi painostaa lievemmin esimerkiksi lähettämällä alueelle lentotukialuksia, kuten se on tehnyt aiemmin.

Yhdysvaltoja hillitsee se, että Pohjois-Korea pystyy jo nyt tuhoamaan tavanomaisilla tykeillä ja ohjuksilla laajoja osia Etelä-Korean pääkaupungista Soulista. Etelä-Korea on Yhdysvaltojen läheinen liittolainen.

Pohjois-Korealla uskotaan myös olevan kemiallisia ja biologisia aseita.

6. Mitä ohjuskokeesta seuraa?

Toistaiseksi Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat pyrkineet rankaisemaan Pohjois-Koreaa ydin- ja ohjuskokeista. YK on asettanut sille raskaita pakotteita, jotka eivät ole kuitenkaan hillinneet kokeita.

Kun kansainvälinen yhteisö on hajaantunut, Pohjois-Korea pystyy Elina Sinkkosen mukaan jatkamaan ydin- ja ohjuskokeitaan.

– Jonain päivänä Pohjois-Korea voi onnistua vetypommikokeessa tai ydinkärjen kehittämisessä. Silloin sen kanssa on paljon hankalampi neuvotella, Sinkkonen sanoo.

Lähteet: AP, Reuters

Lue myös kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläisen haastattelu Pohjois-Koreasta huhtikuisen ohjuskokeen aikana: Ylen kirjeenvaihtaja Pohjois-Koreassa: Sodasta ei tietoa, kansa uskoo voittoon