1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläinsuojelu

Puistosta löytyi keihästetty siili Kuopiossa – paikalliset tarjoavat nyt satojen eurojen vihjepalkkiota tekijästä

Poliisi: tällaista tapausta ei ole tullut aikaisemmin vastaan.

eläinsuojelu
Siili sylissä.
Arkistokuva. Tämä siili ei liity tapaukseen.Eerikki Pitkänen / Yle

Kaupunkilaiset ovat keränneet jopa satojen eurojen vihjepalkkion siilin rääkkääjän paljastamiseksi Kuopiossa.

Tapahtumat saivat alkunsa kesäkuun lopussa, kun ohikulkija löysi Painija Eino Leinon puistosta kepillä keihästetyn siilin ja julkaisi kuvan siitä paikallisessa Facebook-ryhmässä. Tapauksesta nousi välittömästi vilkas keskustelu, jossa vaadittiin tekijää vastuuseen.

Kuohunta ei kuitenkaan päättynyt siihen. Joitakin päiviä kuvan julkaisun jälkeen yksi keskustelijoista tarjosi pientä palkkiota tekijän paljastumiseen johtavasta vihjeestä. Moni lähti mukaan ja tiistaiaamuun mennessä yhteiseen vihjepalkkiopottiin oli kerätty rahaa 460 euron edestä.

FB-kuvakaappaus Saaristokaupunki-ryhmästä.
Yle

Yksi aktiiveista on paikallisen ratsutallin yrittäjä Nella Koskell. Hän vakuuttaa, että vihjeen tarjoajien ei ole aikomus ryhtyä itse jakamaan oikeutta. Jos vihje tulee, hän sanoo välittävänsä sen poliisille ja pitävänsä myös lupauksensa palkkion maksusta.

– Aivan samalla tavalla olisin valmis maksamaan siitä, että autojen ja ikkunoiden särkijät ja postilaatikoiden räjäyttelijät jäisivät kiinni ja joutuisivat vastuuseen.

Koskellin ja kumppaneiden toiminta on herättänyt Facebook-ryhmässä myös kritiikkiä: heidän on vihjattu hakevan julkista nöyryytystä tekijälle. Moni on myös muistuttanut, että ei ole tiedossa, onko joku surmannut siilin keihästämällä vai keihästänyt kuolleena löytämänsä siilin.

Pystyin näkemään tuon siilin kohdalla, miten siinä on voitu toimia.

Nella Koskell

Läänineläinlääkäri ilmoitti poliisille

Ruhjotun siilin tapauksesta on tulossa myös poliisiasia. Facebook-keskustelua seurannut Itä-Suomen läänineläinlääkäri Hanna Rintala sanoo jättäneensä asiasta tutkintapyynnön Itä-Suomen poliisiin.

– Tietysti tämä on vähän poikkeuksellinen tapa puuttua [Facebook-keskusteliun pohjalta], mutta katsoin, että tähän täytyy puuttua, hän kertoo.

Koska siili on luonnonsuojelulaissa rauhoitettu eläin, sitä ei saa tappaa. Ympäristöministeriön ohjeellinen korvaussumma siilin tappamisesta on 101 euroa. Lisäksi siilin kohtelu voi olla eläinsuojelurikos, minkä vuoksi läänineläinlääkäri on siihen puuttunutkin.

Rintala on toimittanut siilin Eviralle Ouluun tutkittavaksi. Siellä voisi selvitä ainakin se, millä tavalla siili on kuollut ja missä vaiheessa.

Poliisi: Ei vastaavaa tapausta aikaisemmin

Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Pekka Jäntti vahvistaa, että tapauksesta on kirjattu rikosilmoitus. Hän sanoo tutkineensa urallaan montaakin villieläimiin kohdistunutta rikosta, mutta ei tätä ennen vielä ensimmäistäkään, jossa kohteena olisi ollut siili.

Jäntin mukaan poliisi yrittää selvittää tapauksen, vaikka tiedot tapahtumista ovatkin vielä tässä vaiheessa "hieman heikot".

Poliisi ei ota kantaa paikallisten Facebook-ryhmässään keräämään vihjepalkkioon. Jäntti muistuttaa, että jos vihjeitä ilmenee, ne kannattaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa välittää poliisille. Epäillyn tekijän tai tekijöiden nimien julkaisemisessa kannattaa olla varovainen.

– Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset keskustelevat keskenään ja paheksuvat rikoksia. Sitä voi kuitenkin aina ihmetellä, että kenelle kaikille näitä tietoja laitetaan.

"Se herätti inhoa ja vastenmielisyyttä"

Saaristokaupungin siili ei varmasti ole ensimmäinen, joka on joutunut ihmisen julmuuden kohteeksi. Tapauksesta noussut keskustelu on kuitenkin poikkeuksellinen.

Vihjepalkkiota siilin keihästäjästä tarjonnut Nella Koskell sanoo tapauksen herättäneen hänessä inhoa ja vastenmielisyyttä. Hän muistaa omasta lapsuudestaan tapauksen, jossa poikajoukko keihästi siilin ja käytti sitä sen jälkeen tien lakaisemiseen.

Tuolloin hän oli liian pieni puuttuakseen poikien toimintaan. Facebook-kuvan näkeminen palautti kuitenkin tapauksen hänen mieleensä.

– Pystyin näkemään tuon siilin kohdalla, miten siinä on voitu toimia, hän sanoo.

Lue seuraavaksi