Itä-Suomen yliopiston opiskelijavalintasekoilu: Näitä asioita muutoksenhakulautakunta joutuu pohtimaan

Yliopiston virhe luokanopettajakoulutuksen opiskelijavalinnoissa on poikinut lautakuntaan kymmenkunta valitusta.

Itä-Suomen yliopisto
Nuori nainen kävelee ylös portaita.
Itä-Suomen yliopiston virhe luokanopettajakoulutuksen opiskelijavalinnoissa poikii valituksia.Tiina Jutila / Yle

Itä-Suomen yliopiston muutoksenhakulautakunnan puheenjohtaja, rikosoikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, että lautakunta joutuu pohtimaan opiskelijavalinnassa tapahtunutta virhettä kahdesta eri näkökulmasta. Tolvasen mukaan muutoksenhakulautakunta arvioi, onko yliopiston menettely ollut virallinen hallintopäätös vai pelkästään virheellinen kirjaus.

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle hyväksyttiin teknisen virheen vuoksi 71 ylimääräistä hakijaa. Yliopisto ehti ilmoittaa hyväksytystä opiskelupaikasta näille hakijoille, mutta perui tiedon virheellisenä. Virhe luokanopettajakoulutuksen opiskelijavalinnoissa on poikinut lautakuntaan kymmenkunta valitusta.

– Hallintopäätöksellä tarkoitetaan sitä, että yksilölle luodaan oikeuksia. Nyt on sitten kysymys siitä, onko tällä [virheellisellä] tallennuksella syntynyt hakijalle sellainen päätös, josta voidaan sanoa että hän on saanut oikeuden opiskelupaikkaan ja jota yliopisto ei enää voi muuttaa, Tolvanen selvitti Yle Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa.

Nuori nainen kävelee ylös portaita.
Kuuntele Itä-Suomen yliopiston muutoksenhakulautakunnan puheenjohtajan, rikosoikeuden professori Matti Tolvasen haastattelu Yle Radio Suomen Ajantasassa.
Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.
Rikosoikeuden professori Matti TolvanenMarkus Sjöberg / Yle

Ratkaisut "puhtaasti oikeudellisin perustein"

Tolvasen mukaan tavallisesti hallintopäätöksellä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että sosiaaliviranomainen päättää, onko jollakin henkilöllä oikeus toimeentulotukeen. Tolvanen kuitenkin arvioi, että yliopiston valintaprosessissa hallintopäätöksen tekeminen tehdään hieman eri tavalla.

– Päätökset tehdään vain niistä, ketkä tulevat valituiksi joko varsinaisille sijoille tai varasijoille. Heidän osalta jotka eivät tule valituksi, ei nimenomaista hallintopäätöstä välttämättä tehdäkään.

Tolvanen sanoo, että muutoksenhakulautakunta tekee ratkaisut "puhtaasti oikeudellisin perustein". Jos lautakunta toteaa, että valittaneet opiskelijat on otettu sitovalla hallintopäätöksellä opiskelijoiksi, sitten heidät otetaan opiskelijoiksi. Tämän jälkeen on yliopiston asia huolehtia resurssit opetuksen järjestämiseen.

– Asian tarkoituksenmukaisuus tai kustannustekijät eivät vaikuta päätöksenteossa millään tavalla, Tolvanen sanoi.

Muutoksenhakulautakunta käsittelee asiasta tehtyjä valituksia 30.8. Lautakunta kertoo ratkaisustaan samana päivänä.