1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suviseurat

Keskisuomalaiset ottivat oppia Porin Suviseuroista – ensi kesänä jopa 70 000 ihmistä kokoontuu Äänekoskelle

Sunnuntaina päättyneiden Suviseurojen järjestelyihin kävi tutustumassa iso joukko ensi kesän tapahtuman talkoolaisia.

Porin Suviseurojen matkailuautoalue. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Maakunnan 13:lla rauhanyhdistyksellä on ensi kesänä Äänekosken Liimattalassa järjestettävien Suviseurojen valmistelu jo täydessä vauhdissa.

Keskisuomalaiset tapahtuman järjestäjät hakivat oppia Porista, jossa tämän vuoden tapahtuma päättyi sunnuntaina.

Äänekosken Suviseurojen viestintäosaston puheenjohtaja Johannes Leppäsen mukaan Porin järjestelyihin kävi tutustumassa 700–800 ihmistä.

– Olimme opissa ja työskentelimme niissä tehtävissä, missä olemme vastuuhenkilöinä Äänekoskella.  

On se aika kaunis paikka, vaikka se on nelostien varressa. Ei ole ihan tavanomaista, että on teltta- ja asuntoautopaikkoja, jotka laskevat viistosti Keiteleeseen.

Viestintäosaston puheenjohtaja Johannes Leppänen

Leppäsen mielestä tiedon siirto tapahtuu näin joustavasti.

Opintomatkan jälkeen tapahtuman toimikunnat käyvät vastuuhenkilöt läpi. Jokaisella toimikunnalla on etappiaikataulu, jonka mukaan asiat etenevät.

Leppäsen mukaan Porin järjestelyissä oli paljon positiivisia asioita.

– Pienet negatiiviset katsotaan läpi, ja mietitään, voitaisiinko niitä korjata.

Leppänen pitää Porin tapahtumaa erittäin hyvin järjestettynä – siten myös hyvänä paikkana hakea oppia.

– Todella mallikkaasti järjestetty tapahtuma. Voisi sanoa, että ensimmäistä kertaa Suomen historiassa näin isot seurat järjestettiin keskellä kaupunkia.

Ensi kesän Suviseurat on kaikkien maakunnan 13:n rauhanyhdistyksen yhteisponnistus. Viestintätoimikuntaan kuuluva Leppänen haluaa erityisesti korostaa tapahtuman avoimuutta.

Suviseurat Vaasassa kesällä 2015. Kuva: Vaasan Suviseurat 2015

– Suviseuroihin saa jokainen tulla. Portilla ei kysytä pääsymaksua, eikä kysytä, kuulutko liikkeeseen, vaan sanotaan tervetuloa. Se meni Porissa perille, ja siitä me olemme iloisia. Sitä me yritämme toistaa ensi vuonna.

Porin tapahtumaan osallistui yli 87 000 ihmistä, Äänekoskelle Leppänen odottaa väkeä tulevan 60 000–70 000. Hän uskoo, että keskeinen sijainti ja Porin maisemista eroava tapahtuma-alue houkuttelevat ihmisiä.

– On se aika kaunis paikka, vaikka se on nelostien varressa. Ei ole ihan tavanomaista, että on teltta- ja asuntoautopaikkoja, jotka laskevat viistosti Keiteleeseen.

Suviseurat on luterilaisen kirkon yhteydessä toimivan vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen jokavuotinen kesäjuhla, kooltaan Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma.