Sairaanhoitajien pääsykokeessa ilmeni tekninen vika Tampereella – Täydet pisteet tunneälystä kaikille

Tampereen ammattikorkeakoulu päätyi antamaan kaikille täydet pisteet pieleen menneestä osiosta.

pääsykokeet
Tyttö lukee pääsykoekirjaa.
Kati Latva-Teikari / Yle

Tekninen vika pilasi Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) kevään pääsykokeissa tunneälyä koskevan osion. Ammattikorkeakoulu päätti antaa kaikille täydet pisteet pieleen menneestä osiosta, johon kuului muutama kysymys tai väittämä.

– Meillä on uusi sairaanhoitajien valintakoe, jossa on ollut erilaisia osia. Yhdessä osassa oli tekninen vika, jonka takia tehtiin tämä hakijan kannalta edullinen ratkaisu, kertoo terveys-ja sosiaalipalvelujen johtaja Lea Yli-Koivisto.

Varsinaista psykologista soveltuvuusarviointia ei sairaanhoitajaksi pyrkiville tehdä Tampereen ammattikorkeakoulussa. Pääsykokeessa testataan Yli-Koiviston mukaan esimerkiksi uravalinnan varmuutta.

– Me mittasimme tässä uudessa valintakokeessa mm. oppimisedellytyksiä, sosiaalisia valmiuksia ja uravalinnan varmuutta. Keskeisenä asiana pidetään kiinnostuneisuutta alasta.

Vika vain TAMKissa

Uutta valintakoetta on rakennettu usean ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Lea Yli-Koiviston mukaan muissa ammattikorkeakouluissa ei vastaavaa vikaa ole ollut eikä ongelma ole heijastunut muihin hakuihin.

– Tampereen ammattikorkeakoulu ei tänä vuonna tehnyt sairaanhoitajakoulutuksen osalta valintakoeyhteistyötä minkään ammattikorkeakoulun kanssa eli jos Tampereelle haki sairaanhoitajaksi, kätilöksi, terveydenhoitajaksi tai ensihoitajaksi, täytyi tulla meille pääsykokeeseen.

Hakijoita TAMKin sairaanhoitajan, ensihoitajan, terveydenhoitajan ja kätilön koulutuksiin oli kaikkiaan 6 302. Heistä valintakokeisiin kutsuttiin 733 eli noin kolminkertainen määrä aloituspaikkoihin nähden.