Käytettyjen autojen kauppa käy kuumana – vaihtoautoista on jopa pulaa

Autokaupat ovat täydentäneet vaihtoautovarastojaan ostamalla aktiivisesti käytettyjä autoja. Pula voi taas yllättää alkusyksyllä.

Vaihtoautot
Vaihtoauto
Yle

Uusien autojen kauppa on piristynyt alkuvuoden hiljaiselon jälkeen. Ensirekisteröinnit ovat vähitellen saavuttamassa viime vuoden tasoa. Kesäkuussa ensirekisteröitiin 10 860 uutta henkilöautoa, mikä on prosentin enemmän kuin viime kesäkuussa.

Sama suuntaus on nähtävissä käytettyjen autojen kaupassa. Ajoittain vaihtoautoista on ollut jopa pulaa.

– Aina kun taloudessa on positiivisia näkymiä, myös autokauppa saa vauhtia, sanoo Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Auto-Sunilla vaihtoautojen kauppa kävi erityisen hyvin touko–kesäkuussa, ja varastot tyhjenivät. Kauppa kävi tasaisesti kaikissa Auto-Sunin toimipisteissä Lappeenrannassa, Imatralla, Kotkassa ja Kouvolassa. Varastoja täydennettiin kesäkuussa tietoisesti.

– Kesäkuussa mainostimme, että ostamme autoja. Nyt autoja on sopivasti. Ostimme varastot täyteen yksityisiltä ja toisilta autokaupoilta. Yrityksiltä ostimme vapautuvia leasing-autoja ja maahantuojilta esittelyautoja, luettelee Auto-Sunin toimitusjohtaja Ville Suni.

– Varastoja on pidetty yllä, ja autoja on ostettu varastoon, täydentää Kotkan Autosalvan vaihtoautotoiminnan johtaja Sami Hynninen.

Laakkonen autokonsernin Autotalo Laakkosella oli varastoissaan alkuvuonna tuhdisti autoja. Toukokuussa myynnin vilkastuttua varastot ovat huvenneet.

– Nyt on aika optimaali tilanne ja kysyntä hyvällä tasolla. Alkukesän perusteella voi päätellä, että vaihtoautoista voi tulla pulaa kesän ja alkusyksyn aikana, sanoo Laakkonen autokonsernin toimitusjohtaja Tero Panhelainen.

Hyvät vaihtoautot tekevät aina kauppansa

Kysyntää on erityisesti hyvistä vaihtoautoista. Hyvä vaihtoauto on tyypillisesti hyvin pidetty ja huollettu, ja sillä on ajettu alle 50 000 kilometriä.

– Vanhemmissa autoissa kilometrejä saa olla enemmänkin. Pääasia, että autoa on pidetty ja huollettu hyvin, sanoo toimitusjohtaja Ville Suni.

Autokaupat saavat vaihdossa myös huonompia menopelejä. Kaikki autot otetaan vaihdossa vastaan, mutta ne eivät välttämättä päädy kyseisen kaupan vaihtoautoiksi. Kaikille autoille on kuitenkin markkinansa.

– Tosi huonot autot myydään eteenpäin pienille pihakauppiaille, jotka vähän kunnostavatkin niitä, kertoo Auto-Sunin toimitusjohtaja Ville Suni.

Suomessa on edelleen Länsi-Euroopan vanhimmat autot

Autoliiton keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa on pahoillaan siitä, että Suomessa on Länsi-Euroopan vanhin autokanta. Romutusikä on keskimäärin 20 vuotta, kun se esimerkiksi Ruotsissa on 16–17 vuotta. Esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomessa autot ajetaan loppuun.

– Uusia autoja myydään vähän, joten luontaisesti vaihtoautoja tulee markkinoille vähän, harmittelee Auto-Sunin toimitusjohtaja Ville Suni.

Suomessa myydään vuosittain noin 120 000 autoa. Samassa ajassa omistajaa vaihtaa noin 500 000 käytettyä autoa. Heinäkuu on vaihtoautojen myyntikuukausista vilkkain.

– Ihmiset ovat lomalla ja on aikaa kierrellä autokaupoilla, vahvistaa vaihtoautotoiminnan johtaja Sami Hynninen Kotkan Autosalvasta.