Huffington Post: Äärioikeisto valtaamassa Britannian Ukip-puolueen – lähes kaikki mepit eroamassa

Uutissivuston mukaan Britannian populistipuoluetta uhkaa samankaltainen kohtalo kuin Suomen perussuomalaisia, josta maahanmuuttoon maltillisemmin suhtautuvat erosivat.

Britannia
Anne Marie Waters
Anne Marie WatersAOP

Uutissivusto Huffington Postin (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan Britannian itsenäisyyspuolue Ukip on hajoamisen partaalla.

Puolue on valitsemassa itselleen uutta puheenjohtajaa ja ehdolle on vahvasti noussut erittäin islam-vastainen Anne Marie Waters. Hän on kutsunut islam-uskontoa "tappokoneeksi" ja perustanut islamia vastustavan Sharia Watch -painostusryhmän.

Watersin kerrotaan myös liittoutuneen islamia vastustavan, äärioikeistolaisen English Defence League -ryhmittymän entisen puheenjohtajan Tommy Robinsonin kanssa ja perustanut hänen kanssaan islam-vastaisen Pegida UK -järjestön.

Ukip esti Watersin osallistumisen kesäkuun parlamenttivaaleihin, mutta hän on saanut olla puolueen jäsen. Jo tämä pöyristyttää osaa sen mepeistä.

Britannian tiedotusvälineet ovat kertoneet, että puolueeseen on parin viime viikon aikana liittynyt noin tuhat uutta jäsentä. Heidän joukossaan uskotaan olevan paljon äärioikeistolaisia, jotka olisivat valmiit äänestämään Watersin puolueen johtajaksi tai muuhun korkea-arvoiseen tehtävään.

Ukip-puolue romahti parlamenttivaaleissa eikä saanut yhtään kansanedustajaa. Puolueella on kuitenkin 20 edustajaa Euroopan parlamentissa.

Huffington Postin haastattelemien meppien mukaan jopa 18 euroedustajaa voisi erota puolueesta, jos Waters nousee johonkin merkittävään virkaan. Eroajien joukossa olisi mm. puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja Nigel Farage.

Myös uuden, libertariaarisen puolueen perustamisesta on käyty keskusteluja, mutta ne ovat vasta alkuvaiheessa, Huffington Post kertoo.

Ehdokasasettelu päättyy 28. heinäkuuta ja uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa syyskuun 29. päivä.

5.7. klo 9.45 Täsmennetty English Defence Leaguen ideologian määritelmää.