1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Lentävä poro innostui tänä kesänä Nelostiestä – rovaniemeläinen komediateatteri haluaa hassutella yleisönsä kanssa

Palkittu asfalttikomedia kertoo suomalaisesta miehestä ja kansakunnan historiallisista hetkistä.

teatteritaide
Lentävän poron teatterin harjoituksista tehtiin Ylen tv-juttua alkuviikolla.
Lentävän poron teatterin harjoituksista tehtiin Ylen tv-juttua alkuviikolla.Marjukka Talvitie / Yle

Lentävän poron teatteri Rovaniemellä esittää tänä kesänä asfalttityöporukasta kertovaa Nelostie-näytelmää. Siinä rakennetaan valtatietä Suomen halki 70-luvulta näihin päiviin saakka.

Samalla tarinassa sivutaan suomalaisille merkittäviä hetkiä ja tapahtumia. Juha Hurmeen ja Ari Wahlstenin näytelmä valittiin vuoden näytelmäksi kymmenen vuotta sitten. Näytelmän ensiesitys oli Q-teatterissa, ja sen jälkeen sitä ei ole paljoakaan esitetty teattereissa.

Näytelmän ohjaa Kemin teatterista tuttu Kimmo Hirvenmäki. Hän kertoo haaveilleensa Nelostien ohjaamisesta siitä lähtien, kun näki esityksen Q-teatterissa 10 vuotta sitten.

– Tykkään tästä formaatista, miten tämä etenee paikassa ja ajassa. Siinä kuljetaan Nelostietä rakentamalla etelästä pohjoiseen. Ja tavallaan semmoinen suomalaisen miehen kulkeminen ajassa ja paikassa, Hirvenmäki sanoo.

Uniikki teatteri Suomessa

Kimmo Hirvenmäen mukaan esityksessä on luvassa huumoria ja joitakin kesäteatterikliseitä, suomalaista sielunmaisemaa ja mielenkiintoisia ihmiskohtaloita.

Lentävän poron teatteria Hirvenmäki pitää Suomen mittakaavassa uniikkina tapauksena.

– Tämä ei ole enää mitään harrastajameininkiä, vaan tosissaan huumorilla tehtyä hommaa ja siinä on hatunnoston paikka kyllä.

Hauskaa yleisön kanssa

Lavalla nähdään Lentävän poron teatterin tutut voimahahmot Jussi Olavi Jokinen ja Jonne Suopajärvi. Muissa rooleissa ovat Risto Olenius, Seppo Rintamäki, Pete Niemelä ja Liisa Penttilä. Jokisen mukaan Nelostie sopii hyvin Rovaniemelle.

– Nelostie on suuri suomalainen väylä, johon meillä jokaisella on, varsinkin rovaniemeläisillä, hyvinkin iso tunneside ja kosketuspinta. Meille se on väylä sekä pohjoiseen että etelään, Jokinen pohdiskelee.

Jokisen mukaan Lentävän poron esitysten tavoitteena on aina pitää hauskaa yleisön kanssa.

– Ollaan jollakin tavalla improvisaatioteatterin ja käsikirjoitetun teatterin välimuoto. Se on se ehkä minkä ihmiset mieltävät Lentävän poron tyyliksi, Jokinen sanoo.

Saa ottaa vapauksia

Paitsi esityksen harjoituksiin, improvisaatio kuuluu myös esityskaudelle.

– Kaikkea ei tarvitse lyödä ihan täysin lukkoon harjoituskauden aikana, vaan saa ottaa myös vapauksia (esityksissä). Kunhan nyt suurinpiirtein se näytelmä esitetään, mikä julisteessa luvataan esittää, Jokinen velmuilee.

Jokaiseen esitykseen vaikuttaa merkittävästi se, minkälainen yleisö on kertynyt katsomoon.

– Näyttelijät ehdottomasti reagoivat siihen, miten yleisö reagoi. Koskaan ei tiedä minkälainen yleisö on illalla edessä, Jokinen sanoo.

Esityksen ensi-ilta on keskiviikkona 5. heinäkuuta.

Lue seuraavaksi