Omakotitalon myyjän muistilista kasvoi: Vanhastakin talosta vaaditaan nyt energiatodistus

Jokaisesta yli 50-neliöisestä omakoti- ja paritalosta pitää esittää myynnin ja vuokrauksen yhteydessä energiatodistus. Aika monelta on jäänyt huomaamatta kuun alussa voimaan astunut lakimuutos.

energiatodistukset
Omakotitaloja
Pientaloista pitää esittää myynnin ja vuokrauksen yhteydessä energiatodistus.Marja Saleva / Lehtikuva

Energialuokka A, vähän kuluttava. Näin lukee netin tuoreessa myynti-ilmoituksessa. Energiatodistus kertoo asiakkaalle, että tässä talossa lämmitysjärjestelmät, eristeet, ilmastoinnit ja ikkunat ovat niin hyvässä kunnossa, että remonttitarvetta ei energiatehokkuuden kannalta ole. Jos tarvetta olisi, pitäisi korjausehdotukset olla kirjattuna energiatodistukseen.

Kirjaimet voivat olla mitä vain A:n ja G:n väliltä. Vanhojen pientalojen energialuokka on useimmiten D:n ja E:n tietämillä. Niissä remonttisuositusten lista voi olla pitkä. Joskus riittää esimerkiksi ilmanlämpöpumpun hankkiminen tai eristysten parantaminen.

Todistus pakollinen

Heinäkuun alusta lähtien vanhankin talon energiatehokkuudesta kiinnostunut asiakas on voinut tehdä kauppaa rauhallisin mielin. Energiatodistusvaatimus koski pientaloista aiemmin vain vuoden 1980 jälkeen käyttöönotettuja asuinrakennuksia. Nyt todistus vaaditaan rakennusvuodesta riippumatta kaikilta myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.

Tähän asiaan tullaan vähän housut kintuissa.

Marja Mykrä

Myyjät eivät ole tähän vielä heränneet. Esimerkiksi Porissa todistus puuttuu jopa 70 prosentilta kohteista, arvioi Huoneistokeskus Porin myyntijohtaja Marja Mykrä.

– Laki tuli nopeasti voimaan ennen vuotta 1980 valmistuneiden talojen osalta ja siitä syystä tähän asiaan tullaan vähän housut kintuissa.

Kukaan ei olettanutkaan, että asia olisi kunnossa 1.7.

Kirsi-Maaria Forssell

Käytännössä viimeiset vuodet on jo menty siirtymäajalla. Asiasta ei ole pidetty suurta ääntä, joten todistuksen laatiminen on päässyt monelta unohtumaan. Motivan asiantuntija Kirsi-Maaria Forssellin mukaan tähän osattiin varautua.

– Kukaan ei olettanutkaan, että asia olisi kunnossa 1.7. Kiinteistönvälittäjien keskusliitto on tiedottanut asiakkaitaan vaatimuksesta ja uskon tilanteen korjaantuvan kesälomien jälkeen.

Energiatodistus miehen kädessä.
Energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokkaasti talo on rakennettu ja millaiset järjestelmät siellä on. Yle

Huomautuksia ja uhkasakkoja

Unohduksia ei katsota alkuvaiheessakaan läpi sormien. Kiinteistönvälittäjät ovat jo alkaneet ohjeistaa asiakkaitaan todistuksen tarpeesta ja viranomaiset lähettänevät pian ensimmäiset huomautuksensa. Kehotukset muuttuvat asteittain käskyiksi ja lopulta jopa uhkasakoiksi. Esimerkkiä ovat näyttäneet vuoden 1980 jälkeen rakennetut pientalot. Niiden osalta ei ole tarvinnut Kirsi-Maaria Forssellin mukaan turvautua uhkasakkoihin.

– Valvontatapauksissa huomauttaminen on riittänyt, eikä uhkasakkoja ole jouduttu jakamaan.

Hintahaitari on suuri

Energiatodistuksen saa muutamassa päivässä. Myyjän tai vuokranantajan on syytä olla tarkkana, keneltä todistuksensa tilaa. Huoneistokeskus Porin myyntijohtaja Marja Mykrä kertoo törmänneensä hintoihin 150 ja 700 euron välillä.

– Tekijöitä on monenlaisia. Netissä on sellaisiakin, jotka tarjoavat todistuksen laatimista eri paikkakunnalta, mutta laki edellyttää paikanpäällä käymistä, Mykrä muistuttaa.

Pätevöityneet tekijät on listattu energiatodistusrekisteriin (siirryt toiseen palveluun).