KKO linjasi lasten hyväksikäyttöä – netistä uhrinsa löytäneiden miesten tuomiot kovenivat

Hovioikeus oli antanut kolmelle miehelle ehdolliset vankeusrangaistukset lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Korkein oikeus katsoi teot törkeiksi ja muutti tuomiot ehdottomiksi.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Korkein oikeus (KKO) antoi ensimmäistä kertaa tuomiot tapauksissa, joissa nettikeskusteluja käytettiin apuna lapsien hyväksikäytössä.

Ensimmäisessä tapauksessa kaksi helsinkiläistä ja yksi itäsuomalainen mies solmivat tuttavuuksia samaan, 14–15-vuotiaaseen tyttöön netin keskustelupalstalla. Miehet toimivat erikseen, ja he sopivat tytön kanssa tapaamisia. Tapaamisten aikana kukin miehistä oli sukupuoliyhteydessä tytön kanssa.

Tapaamisten lisäksi miehet keskustelivat usean muun 12–15-vuotiaan tytön kanssa netin keskustelupalstalla. Keskustelut olivat seksuaalisväritteisiä, ja kaksi miehistä käytti itsestään valeprofiileja sekä valehteli ikänsä ja sukupuolensa. Miehet olivat tekohetkillä 23–24-, 32–33- ja 43-vuotiaita.

KKO korotti hovioikeuden tuomiota

Hovioikeus tuomitsi miehet vuoden ja kuuden kuukauden sekä vuoden ja 11 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Syyttäjä ja yksi miehistä valittivat päätöksestä korkeimpaan oikeuteen, ja myöhemmin KKO korotti tuomiota.

KKO katsoi sukupuoliyhteyksiä sisältäneet hyväksikäyttötapaukset törkeiksi rikoksiksi ja tuomitsi miehet kahden vuoden ja kahden kuukauden sekä kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden mittaisiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Molemmissa rikoksissa valeprofiileja

Myös toisessa KKO:n ennakkotapauksessa rikoksen tekijä käytti avukseen valeprofiileja, joilla hän lähestyi nuoria tyttöjä netissä. Pohjoispohjalainen, tekohetkellä 34–38-vuotias mies kävi seksuaalisväritteisiä keskusteluja lähes 20 nuoren tytön kanssa. Uhrit olivat iältään 10–15-vuotiaita.

Mies keskusteli myös verkkokameran välityksellä joidenkin tyttöjen kanssa ja otti heistä paljastavia kuvia. Mies oli myös levittänyt lapsipornografisia kuvia.

KKO tuomitsi pohjalaismiehen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhden vuoden ja yhden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.