1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Muu maailma epäilee Pohjois-Korean väitettä – Onko Pohjois-Korealla todella mannertenvälinen ohjus?

Yhdysvaltain ja Venäjän mukaan Pohjois-Korea teki kokeen keskipitkän matkan ohjuksella, vaikka Pohjois-Korea sanoo tehneensä kokeen mannertenvälisellä ohjuksella. Myös Japani selvittää yhä ohjuksen reittiä.

Japanin pääkaupungissa Tokiossa seurattiin Pohjois-Korean ohjuskokeeseen liittyvää uutisointia tiistaina. Kuva: Franck Robichon / EPA

Venäjän puolustusministeriö arvioi, että Pohjois-Korea teki keskipitkän matkan ohjuskokeen. Venäjä kertoo havainneensa kokeen, mutta se ei pidä koetta mannertenvälisenä.

– Ohjuksen lennosta kerätty tieto vastaa keskipitkän matkan ohjuksen lennon taktisia ja teknisiä tietoja, Venäjän puolustusministeriö kertoo. 

Venäjä sanoo, että Pohjois-Korean ohjus saavutti 535 kilometrin korkeuden ja  lensi 510 kilometriä ennen putoamistaan Japaninmereen.

Pohjois-Korean mukaan ohjus lensi huomattavasti korkeammalle. Se sanoo, että Hwasong-14 -ohjus saavutti kokeessa 2 802 kilometrin korkeuden.

Pohjoiskorealaisten tietojen mukaan ohjus myös lensi venäläistietoja huomattavasti pidemmälle eli runsaat 900 kilometriä.

Japani sanoo yhä selvittävänsä Pohjois-Korean koetta.

– Selvitämme ohjuksen lennon pituutta, Japanin hallituksen kabinettipäällikkö Yoshihide Suga kertoo.

Yhdysvalloissa vietetään tänään tiistaina kansalllispäivää. Maa on kommentoinut toistaiseksi niukasti Pohjois-Korean väitteitä. Yhdysvaltain mukaan kyse ei ollut mannertenvälisestä ohjuskokeesta vaan keskipitkän matkan kokeesta.

Pohjois-Korea kertoi aiemmin tehneensä mannertenvälisen ohjuskokeen. Se väittää pystyvänsä iskemään mihin tahansa maailmassa.