1. yle.fi
  2. Uutiset

Veneen käsisammutin on huollettava joka vuosi – "Muuten ulos ei välttämättä tule kuin ilmaa"

Sammuttimen huollon laiminlyönnillä voi olla kohtalokkaat seuraukset.

veneily
Sammutuspeite ja käsisammutin.
Sammutuspeite ja käsisammutin.Ismo Pekkarinen / AOP

Veneessä oleva käsisammutin on huollettava vuoden välein. Asiasta määrätään sisäministeriön asetuksessa (siirryt toiseen palveluun).

Tiheä huoltoväli johtuu olosuhteista, joissa sammutinta säilytetään. Huolto on tehtävä vuosittain, kun sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina toimintakuntoon vaikuttaville tekijöille, kuten kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle ja pakkaselle.

Palotarkastaja Jaripetri Kinnunen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kertoo, että veneissä käytetään yleensä jauhesammuttimia. Säännöllinen huolto on tärkeää, sillä jauhe saattaa pakkautua sammuttimen pohjaan.

– Jos niin käy, ja sammutinta yritetään käyttää, sieltä ei välttämättä tule ulos kuin ilmaa. Jauhe pysyy kiinteänä pohjalla, eikä palon sammutus onnistu, Kinnunen kertoo.

Käsisammuttimien ponneaineena käytetään yleensä typpeä.

Itsekin voi edesauttaa sammuttimen kuntoa

Veneliikenneasetukseen on kirjattu, että jos veneessä on yli 25 kilowatin perämoottori, liekillä toimiva polttolaite tai sisäkone, on veneessä oltava myös asianmukaisesti tarkistettu käsisammutin. Sammuttimen tulee olla EN 3 -standardin mukainen ja teholuokaltaan vähintään 8A 68B.

Käsisammuttimen vuosittaisen tarkastuksen voi tehdä ainoastaan asiaan valtuutettu liike tai sammuttajakurssin käynyt henkilö. Tämän määrää sisäministeriön asetus. Tarkastukseen valtuutettuja henkilöitä löytyy Tukesin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Tarkastuksessa jauhesammutinta käännellään ja kopistellaan, jotta jauhe pysyy irtonaisena.

Veneitä Kemin Sisäsataman laiturissa.
Antti Heikinmatti / Yle

Palotarkastaja Jaripetri Kinnunen muistuttaa, että kerran vuodessa tehtävän tarkastuksen lisäksi veneilijä voi myös itse ylläpitää sammuttimen kuntoa.

– Itse voi ajoittain kääntää jauhesammuttimen ympäri ja ravistella, hän kehottaa.

Jauhesammuttimien lisäksi veneissä käytetään jonkin verran neste- ja vaahtosammuttimia. Nestesammuttimien huoltoväli on viisi vuotta.

Muista sammuttimen olemassaolo

Jaripetri Kinnunen tietää, että osa venepaloista on päässyt valloilleen juuri siitä syystä, että sammutin ei ole toiminut.

– Välillä käy myös niin, että sammuttimen käyttöön ottamisessa on pieni kynnys, eikä sammuttimen olemassaoloa aina edes muisteta, Kinnunen sanoo.

Siksi olisi tärkeää, että sammuttimen käyttöä harjoiteltaisiin. Alkusammutuskoulutusta antavat muun muassa pelastuslaitokset. Sammuttimen käyttöä voi harjoitella myös itse esimerkiksi mökillä, jos nurkista löytyy vanhoja käsisammuttimia.

Lue seuraavaksi