1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikkelissä parannettu vankien oloja – apulaisoikeusasiamiehen listalla vielä puutteita

Vankilassa oli käytössä toimintatapoja ja sääntöjä, jotka eivät perustuneet lakiin ja jotka erosivat muiden vankiloiden käytännöistä.

Kotimaan uutiset
Mikkelin vanhaan vankilaan on tehty laaja korjausremontti.
Mikkelin vanhaan vankilaan on tehty laaja korjausremontti.Päivi Happonen / Yle

Mikkelin vankilaan tehtiin toukokuussa 2017 jälkitarkastus missä havaittiin monen asian muuttuneen huomattavasti parempaan suuntaan. Esimerkiksi Mikkelin vankilan järjestyssääntö ei enää merkittävästi eroa muiden suljettujen vankiloiden järjestyssäännöistä ja tutkintavangeilla on nyt omia osastoja. Lisäksi vankien ja henkilökunnan välit ova parantuneet.

Apulaisoikeusasiamiehen tuoreen raportin perusteella Mikkelin vankilassa kehitettävää on vielä vastaanotto-osaston toiminnassa, erityisesti omaisuuden haltuun antamiseen liittyvissä asioissa.

– Kaikkea työtä kehitetään koko ajan. Aina kun joku vinkkaa, että mihin suuntaan, niin teemme parannuksia, toteaa Mikkelin vankilan johtaja Eva Vesanen.

Myös vankien kuntoilumahdollisuuksissa on vielä parantamisen varaa, vaikka vankien ulkoiluolosuhteita ja liikuntamahdollisuuksia on kehitetty. Silti vankilaan ei ole vielä saatu järjestettyä asianmukaista kuntosalia, jollainen on kaikissa muissa vankiloissa. Tällä hetkellä Mikkelin vankilaan on valmistumassa crossfit-tyyppinen kuntosali.

– Crossfit-tyyppinen kuntosali toteutetaan vankikyselyn perusteella, kertoo Vesanen.

Apulaisoikeusasiamies katsoi myös, että Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueen aluekeskus on laiminlyönyt Mikkelin vankilan laillisuuden valvontaa.

Aluekeskuksen tehtävä on valvoa ja varmistaa lainmukaisuuden toteutumista Mikkelin vankilassa. Aluekeskuksen tulee tehostaa toimintaansa laillisuuden valvonnassa ja antaa vankilan johdolle sen tarvitsema oikeudellinen ohjaus ja neuvonta.

Lue seuraavaksi