1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalirikokset

Raiskauksen uhrien tukikeskus täyttyi asiakkaista heti avajaiskuukautena: "Tänne ei tarvitse lähetettä, voi vain kävellä sisään"

Helsingin Naistenklinikalle perustettiin toukokuun lopussa Suomen ensimmäinen tukikeskus seksuaalisen väkivallan uhreille.

Raiskauksen ja seksuaalisen väkivallan vastainen mainos. Kuva: AOP

Seksuaalirikosten uhrien tilanne parani Suomessa vihdoin toukokuun lopulla, kun Helsingin Naistenklinikalle perustettiin maan ensimmäinen seksuaalisen väkivallan uhrien tukikeskus Seri.  Tukikeskus perustettiin viimeisenä Pohjoismaissa, EU-lainsäädännön velvoittamana.

Serin tuen piirissä ovat toistaiseksi vain pääkaupunkiseudun kuntien asukkaat.

Kyseessä on HYKSin pilotti-hanke. Seksuaalista väkivaltaa kokeneet saavat Serissä kokonaisvaltaista apua akuuttivaiheeseen eli kuukauden sisällä tapahtuneesta. Tukikeskus on niin sanottu matalan kynnyksen tai yhden luukun keskus, missä tukea tarvitseva voi saada yhdestä paikasta apua kätilöltä, lääkäriltä, psykologilta, sosiaalityöntekijältä jopa sairaalapastorilta.

Vastaavia tukikeskuksia on tarkoitus perustaa myöhemmin muualle maahan. Syytä onkin, sillä Serin työlle on ollut paljon tarvetta jo heti ensimmäisen toimintakuukauden aikana.

Seksuaalisuuteen liittyvistä traumoista opitaan koko ajan lisää, kertoo Seri-keskuksen psykologi Pertti Hakkarainen Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Seri-tukikeskuksen toiminta on ollut tervetullutta

HYKSin Naistenklinikan Seri-keskuksen psykologi Pertti Hakkarainen kertoo, että tukikeskuksen toiminta on varsinkin viranomaisten taholta otettu hyvin vastaan ja sinne osataan jo ohjata apua tarvitsevia.

Serin palvelut ovat toistaiseksi maksajakuntien asukkaille eli helsinkiläisille, espoolaisille, vantaalaisille ja kauniaislaisille täysin ilmaisia.

Helsingissä on viimeiset 50 vuotta ohjattu raiskauksen uhrit rikosilmoituksen tekemisen jälkeen näytteiden ottoon oikeuslääkäriasemalle. Näytteitä on otettu vuosittain noin 150:ltä. Muu apu on ollut hajallaan ja sen saaminen paljolti kiinni uhrin omasta jaksamisesta.

Seri-tukikeskuksessa on ollut ensimmäisen kuukauden aikana jo 31 kävijää, yksi joka päivä. Matalan kynnyksen palveluun odotetaankin tämän perusteella potilaita kaksinkertainen määrä aikaisempaan verrattuna, jopa 300 vuodessa, toteaa pitkän linjan ammattilainen ja HUSin Seri-keskuksen kätilö Leena Malmi.

– Kiirettä on ollut. Meillä on nyt tämä jatkohoito tässä ja kaikki tulee tästä samasta pisteestä. Tänne ei tarvita lähetettä, voi vain kävellä ovesta sisään, Malmi kertoo.

Matalan kynnyksen palveluun odotetaan jopa 300 asiakasta vuodessa, HUS Seri-tukikeskuksen kätilö Leena Malmi kertoo. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kätilön ja lääkärin ensitutkimusten ja näytteiden oton jälkeen seksuaalirikoksen uhri pääsee keskuksessa myös muiden ammattilaisten, psykologin ja sosiaalityöntekijän pakeille. Apua ei tarvitse enää etsiä yksin. Fyysisten oireiden lisäksi raiskattujen mahdollisia psyykkisiä oireita tunnistetaan nykyään aiempaa paremmin, kertoo keskuksen psykologi Pertti Hakkarainen.

– Traumoista opitaan koko ajan lisää, myös seksuaalisuuteen liittyvistä traumoista. Niitä osataan lähestyä entistä monipuolisemmin ja tutkimusta tulee koko ajan. Häpeä ja syyllisyys kertovat myös siitä, että ihminen pyrkii ottamaan sitä [tapahtunutta] hallintaan. Jos olisi niin, että se tapahtuma olisi sellainen, mihin minä olisin itse voinut vaikuttaa, se olisi vähemmän uhkaavaa kuin sellainen, johon en ole lainkaan voinut vaikuttaa, Hakkarainen kertoo.

Sosiaalityöntekijä puolestaan auttaa uhria arjen asioissa.

– Järjestän potilaalle sen tyyppiset tukipalvelut heti akuuttivaiheesta lähtien, että hänellä on kaikki mahdollisuudet toipua tapahtumasta niin, että arkielämä ei romahda tai vaarannu kokonaan, Seri-tukikeskuksen sosiaalityöntekijä Soile Kilpeläinen sanoo.

Suomessa seksuaalirikosten uhrien apu on hajallaan ja järjestöjen kontolla

Tähän mennessä Suomessa seksuaalisen väkivallan uhrien auttamistyö on sälytetty lähinnä poliisille ja perusterveydenhuollolle sekä kolmannelle sektorille eli järjestöille.

Vuodesta 1993 Helsingissä toiminut Raiskauskriisikeskus Tukinainen kantaa edelleen ison vastuun raiskattujen tai seksuaalisesti kaltoin kohdeltujen auttamisesta. Tukinainen antaa uhreille myös oikeusapua, mitä muualta on ollut vaikea saada. Järjestön tuesta reilusti yli puolet on viime aikoihin asti kohdentunut Etelä-Suomeen.

Tukinaisella on Helsingin lisäksi pieni toimipiste Jyväskylässä ja huhtikuun alussa avattu uusi keskus Rovaniemellä. Järjestön toiminta puuttuu toistaiseksi Itä- ja Länsi-Suomesta kokonaan huolimatta siitä, että seksuaalirikoksia tapahtuu tasaisesti kaikkialla.

Turussa seksuaalirikosten uhreja auttaa kuitenkin paikallisen mielenterveysseuran Koski-hanke ja Tampereella järjestäjätaho on Setlementin Välitä-hanke.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisessa ollaan kuitenkin vilpittömän iloisia siitä, että akuutin avun tarvitsijat hoidetaan nyt Naistenklinikalla. Toimijoita kun on ollut liian vähän.

Edelleen olisi koulutuksen ja tiedonlevityksen tarvetta myös julkiselle puolelle

Tukinaisen kehittämispäällikkö Heli Heinjoki

– Tämä on erittäin hyvä uudistus ja nimenomaan uhrin näkökulmasta eli hän saa kaiken avun, kun hakeutuu Seri-tukikeskukseen. Toivomme, että näitä Seri-tukikeskuksia voidaan perustaa myös muualle Suomeen ja että pääkaupunkiseudun muutkin kunnat liittyisivät keskuksen palveluiden piiriin, toteaa Tukinaisen kriisityön kehittämispäällikkö Heli Heinjoki.

Naistenklinikan uusi tukikeskus ei kuitenkaan ole vähentänyt Tukinaisen tehtäviä, kertoo Heinjoki.

– Jonoilla mennään. He, joilla on kokemuksesta yli kuukausi, ottavat edelleen meihin yhteyttä ja tulevat meille sitten kriisikäynnille. Hyvin usealla se avun hakeminen tapahtuu vasta myöhemmin, kahden, kolmen, neljänkin kuukauden jälkeen. Osa selviää lyhyemmänkin avun turvin, mutta osa ohjataan hakemaan esimerkiksi Kela-tuettua kuntoutuspsykoterapiaa, Heinjoki sanoo.

Seri-tukikeskuksen sosiaalityöntekijä Soile Kilpeläinen varmistaa, että raiskauksen uhri saa riittävästi tukea arjen pyörittämiseen. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Poliisin ilmoitukset ovat lisääntyneet

Raiskauskriisikeskus Tukinaiseen kriisipäivystyksen ensiyhteydenottojen määrä on tällä vuosikymmenellä vaihdellut vuosittain 200-300 välillä. Kuukausittaisissa yhteydenottojen määrässä ei ole juuri eroja.

Tukinaisesta kerrotaan, että yhteydenottojen määrä on pysynyt vuodesta toiseen melko samanlaisena, mutta poliisille ilmoitukset ovat lisääntyneet (siirryt toiseen palveluun). Tilastoja perustellaan usein sillä, että raiskausten ilmoituskynnys on madaltunut.

Tukinaisen tilastoista käy ilmi, että ilmoitetuista raiskauksista vähemmän kuin neljäsosa tapahtuu parisuhteissa tai seurustelusuhteissa. Suurin osa, jopa kolme neljäsosaa tapahtuu muulla tavoin tuttujen ihmisten välillä. Täysin tuntematon raiskaaja on 10-20 prosentissa tapauksista.

– Edelleen olisi koulutuksen ja tiedonlevityksen tarvetta myös julkiselle puolelle niin, että osattaisiin riittävällä vakavuudella suhtautua tällaiseen raiskaus-trauman kokeneeseen potilaaseen ja tarjota apua ja palvelua sitäkin kautta. Seksuaalisen väkivallan kokemus on edelleen niin häpeällinen. Osa jää edelleen puhumatta ja ilmoittamatta, Raiskauskriisikeskus Tukinaisen Heinjoki huokaa.

Seksuaalirikosten uhrien tukitoiminnalle on tarvetta myös pienemmillä paikkakunnilla. Pohjoisella Uudellamaalla, Hyvinkään sairaalassa uhrien auttamistoimet on saatu pitkälti keskitettyä, kertoo Naisten- ja lastentautien tulosyksikön johtaja, ylilääkäri Ritva Hurskainen. Se, mitä on vaikeampi järjestää tai mikä puuttuu jopa kokonaan, on jatkohoito.

Hyvinkää kuuluu HUS-alueeseen ja liittyminen Seri-tukikeskustoimintaan on näköpiirissä.