Keraamikko Hilkka Jarva on kuollut – elokuvaohjaaja Risto Jarva löysi tulevan vaimonsa koekuvauksista

Suomenlinnasta tuli Hilkka Jarvan elämän tärkeä näyttämö.

keraamikot
Hilkka Jarva
Hilkka JarvaEsa Pyysalon arkisto

Hilkka Jarva (o.s. Pyysalo) innostui keramiikan teosta 1960-luvun lopulla, kun hän oli kokeillut saven valantaa Arabian suunnittelijan Taisto Kaasisen kurssilla Toimelan kansalaisopistossa Helsingissä.

Jarva oli valmistunut filosofian maisteriksi vuonna 1964 Helsingin yliopistosta, jossa hän opiskeli kirjallisuutta ja taidehistoriaa. Opiskeluaikanaan tuleva keraamikko teki töitä muun muassa kansakoulunopettajana sekä kuvaussihteerinä televisiossa.

Jarva muisteli jälkeenpäin, miten lapsellisesti jotkut suomalaisen tv-viihteen alkuaikojen tähdet saattoivat käyttäytyä kuvauksissa. Jutuista aisti lievää väheksyntää, vaikka Jarva oli läpeensä lämmin, ymmärtävä ja humaani ihminen.

Sekatyöläisyys sai jäädä, kun Jarva pääsi opiskelemaan keramiikkataidetta Ateneumissa toimineeseen Taideteollisuusopistoon vuonna 1968. Siitä tuli sittemmin Taideteollinen korkeakoulu, joka sulautui Aalto-yliopistoon.

Jarvan opettajana toimi suomalaisen keramiikkataiteen voimahahmo Kyllikki Salmenhaara, jonka assistenttina Jarva työskenteli opintojensa jälkeen.

Salmenhaaraa Jarva kuvaili täydellisen taiteellisen vapauden kannattajaksi, joka ei puuttunut opiskelijoittensa ilmaisuun.

Uuskäsityöläisyys oli nousussa 1970-luvun alussa ja moni taidekeraamikko haaveili saavansa ammatillaan myös toimeentulon.

Siihen tarpeeseen syntyi Suomenlinnaan vuonna 1972 perustettu taiteilijayhteisö Pot Viapori, jonka toiminnassa Jarva oli alusta lähtien mukana. Ajatuksena oli jakaa työtilaan, välineisiin ja materiaaleihin kohdistuvia kustannuksia sekä tehdä yhdessä töitä sen sijaan, että keraamikot olisivat puurtaneet yksin ateljeissaan. Idea keraamikkojen työyhteisöstä oli tullut muotoilija Kaj Franckilta, joka oli innostunut niistä ulkomailla.

Pot Viaporissa syntyivät Jarvalle tyypilliset ihmishahmoja esittävät veistokset, joissa voi nähdä taidehistorian eri aikakausia etruskien veistoksista renessanssiaikaan.

Suomenlinna oli elimellinen osa Jarvan elämää aina 1990-luvun lopulle asti, jolloin hän jäi pois Pot Viaporin toiminnasta. Jarva ehti työskennellä ”Suokissa” jo ennen keraamikoksi ryhtymistään Museoviraston amanuenssina 1960-luvulla.

Jarvan mies, elokuvaohjaaja Risto Jarva löysi tulevan vaimonsa teekkarien elokuvakerhon Montaasin koekuvauksista. Elokuvaa ei koskaan tehty, mutta pari meni naimisiin vuonna 1964. Liitto päättyi joulukuussa 1977, kun Risto Jarva kuoli auto-onnettomuudessa 43-vuotiaana. Hilkka Jarva päätti, ettei aloita enää koskaan uutta suhdetta, mutta toisin kävi.

Hän tapasi 1980-luvun alussa Suomenlinnan lautalla eläkkeellä olevan Finnairin lentäjän, ja suhde jatkui pilotin kuolemaan saakka vuonna 1988.

Hilkka Jarva kuoli 84-vuotiaana Antinkodissa Helsingissä pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 15. kesäkuuta 2017. Hän oli syntynyt Viipurissa 22. joulukuuta 1932.