Hyppää sisältöön

Jätösongelma kuriin? Ilmaiset koirankakkapussit tulevat taas pääkaupunkiin

Helsingin kaupunki ojentaa auttavan kätensä koiranulkoiluttajille. Sponsoroituja pusseja on määrä tuoda eri puolille kaupunkia tänä syksynä.

Tappi-koira on ulkoilemassa emäntänsä kanssa. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Koiranjätökset alkavat olla merkittävä pulma Helsingin kantakaupungin ulkopuolellakin. Helsingin kaupunki ottaa oppia muualta Suomesta, jossa ilmaiset jätöspussit ovat arkipäivää.

– Asennamme 60 pussitelinettä eri puolille kantakaupunkia, kertoo projektinjohtaja Ritva Keko Helsingin kaupungilta.

Keko tutki sopivia pussitelineiden paikkoja keskiviikkona Töölönlahdella. Telineet ilmestyvät paikoilleen tänä syksynä. Hän toivoo kaupunkilaisilta palautetta niiden sijainnista ja muusta toimivuudesta. Pisteitä on tarkoitus lisätä yleisön palautteen mukaan kaksivuotisen kokeilun aikana.

Vaikka suurin osa lemmikkien ulkoiluttajista kerää kakit säntillisesti pussiin, osalta on pussi unohtunut kotiin tai jätöksiä ei viitsitä korjata.

– Ilmaisia koirankakkipusseja tulee ainakin Kaivopuistoon, Ruoholahteen, Kamppiin, Kruununhakaan ja Töölönlahdelle, Keko suunnittelee.

Projektinjohtaja Ritva Keko etsi sopivia paikkoja pusseille Töölönlahdella. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Itäistä kantakaupunkiakaan ei ole unohdettu. Hakaniemi ja Merihaka saavat omat pussipisteensä. Herttoniemestä, Vuosaaresta ja Uutelan ulkoilualueelta on haettu sopivia paikkoja jätösten keräämiseen.

Aiempi pussikokeilu kariutui pakkkaseen ja ilkivaltaan

Uudet telineet Helsingin kaupunki saa ruotsalaisyrityksen kautta. Se on hankkinut yhteistyökumppaneita, jotka kustantavat koirankakka-asemat ja pussit sekä telineiden huollon. Verovaroja ei siis kulu.

– Kaupungin työntekijät tuovat uudet pussiniput asemille samalla, kun tyhjentävät lähistön roska-astiat. Asemien toivotaan lisäävän alueiden siisteyttä ja viihtyisyyttä.

Ruotsalaiset telineet yksittäispakattuine pusseineen ovat toimineet länsinaapurissa hyvin. Myös monessa suomalaiskaupungissa niistä on hyviä kokemuksia. Asemat ajavat asiansa moitteetta myös talviaikaan.

Helsingissä kokeiltiin taannoin ilmaisia koirankakkapusseja, mutta pussirullat joutuivat tuolloin ilkivallan kohteeksi eivätkä ne kestäneet pakkasia.

Cocon ulkoiluttajalla on mukanaan oma jätepussi. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Koiran kiinteät jätökset on järjestyslaissa määrätty kerättäväksi sakon uhalla. Kielto eikä kehotuskaan ole toiminut. Kaupungin lisäksi esimerkiksi Kennelliitto on kampanjoinut vuosia "Fiksu kerää kakkaa" -sloganillaan laihoin tuloksin. Nyt tuloksia tavoitellaan siis positiivista tietä.

Koiran uloste ei ole biojätettä, vaikka niin voisi olettaa. Sen oikea paikka on sekajäteastia. Pussinsa voi siis puhtaalla omallatunnolla heittää kadunvarsien ja virkistysalueiden roskiksiin.

Pussiasema sijoitetaan avaralle ja näkyvälle paikalle

Asemien pussien on ajateltu palvelevan ensisijaisesti huonomuistisia kaupunkilaisia ja toisenlaisista koirakulttuureista kotoisin olevia turisteja.  

Projektinjohtaja Ritva Keko aikoo sijoittaa yhden asemista risteykseen keskustaan päin mentäessä, pian Linnunlaulun puisen kävelysillan jälkeen, ison roskasäiliön viereen.

– Tässä on hyvin tilaa pysähtyä koiran kanssa ottamaan pussi ilman, että tukkii tien muilta ulkoilijoilta. Näkyvyys on hyvä ja talvikunnossapito järjestetty.  

.
.