Keskiaikaiseen muuriin räjäytettiin aukkoja – kurdijoukot tunkeutuivat Raqqan vanhaankaupunkiin

Muurin läpi tunkeutuminen yllätti Isisin, joka oli varautunut hyökkäykseen teiden suunnasta.

Raqqa
SDF-joukkojen taistelija ryntää kadun yli Raqqan länsiosassa, Daryan kaupunginosassa
SDF-joukkojen taistelija ryntää kadun yli Raqqan Daryan kaupunginosassa.Delil Souleiman / AFP

Terroristijärjestö Isisin tilanne "pääkaupungissaan" Syyrian Raqqassa vaikeutui jälleen, kun sitä vastaan taisteleva liittouma onnistui puhkaisemaan aukkoja ydinkeskustaa ympäröivään muuriin.

Isis on ahdistettu noin kymmenen neliökilometrin alalle kaupungin keskustaan ja kaikki ulospääsytiet on tukittu. Isis kuitenkin puolustautuu raivokkaasti yhtä lailla käsiasein kuin myös itsemurhaiskuin ja ansapommein.

Raqqaan tunkeutuu kurdi- ja arabitaistelijoista muodostettu Syyrian demokraattinen armeija (SDF) -ryhmittymä. Sitä tukee Yhdysvaltain johtama liittouma ilmaiskuilla.

Al-Rafiqan keskiaikaiseen muuriin ammuttiin ohjuksia, jotka tekivät siihen kaksi 25 metriä leveää aukkoa. SDF:n osastot ryntäsivät aukosta sisään.

SDF:n mukaan Isis on linnoittanut kaikki sisääntuloväylät niin tarkoin, että hyökkäys niiden kautta olisi aiheuttanut suuret tappiot. Tunkeutuminen vanhaankaupunkiin etelän suunnasta muurin läpi yllätti Isisin.

Liittouma painottaa, että historialliselle muurille aiheutettiin mahdollisimman vähän vahinkoa. Muuri on kaikkiaan 2,5 kilometriä pitkä. Se on tosin kärsinyt aiemminkin taisteluissa.

Isis on tietoisesti tuhonnut paljon Syyrian muinaismuistoja mm. ikivanhassa Palmyran kaupungissa.

Lähteet: AFP, AP